Гојковићева са Ђијем, Понтом и Данком

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се са потпредседником Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Ђи Бингсауном, председником Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Румуније Виктором Понтом и председником Народне скупштине Словачке Андрејем Данком.

На састанку са Ђи Бингсауном је заједнички констатовано да Србија и Кина граде свеобухватно стратешко партнерство и да међусобне односе карактерише узајамно поверење и подршка у најважнијим питањима за обе државе.

Гојковићeва је, наводи се у саопштењу, у разговору са Ђи Бингсауном нагласила да Србија високо цени долазак потпредседника Свекинеског народног конгреса на свечани пријем поводом преузимања дужности председника Републике Србије Александра Вучића, што, каже, сведочи о значају који НР Кина придаје сарадњи са Србијом и пријатељским односима две земље.

Саговорници су нагласили значај сарадње законодавних институција као важан део даљег продубљивања стратешког партнерства, а у том контексту Гојковићева је оценила да је од изузетног значаја предстојећа посета председника Свекинеског народног конгреса Џанг Деђианга Србији.

Како је рекла председница парламента Србије то ће бити прилика за даље унапређење међупарламентарних односа, као и економско-трговинске сарадње и продубљивања културних веза.

Гојковићева је захвалила Кини на непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршци Србији у међународним форумима.

Истовремено, председница Народне скупштине поновила је чврст став Србије у погледу подршке политици "једне Кине".

Председник Свекинеског парламента подвукао је да ће Кина наставити доследно да подржава Србију по централним питањима, и да ће у том смислу и даље пружити чврсту подршку по питању Косова и Метохије.

Поред тога, нагласио је да НР Кина у потпуности подржава опредељење Србије ка чланству у ЕУ уверена да ће са чланством Србије Кина стећи још једног важног и поузданог партнера у тој организацији.

Гојковић и Ђи Бингсаун констатовали су изузетан напредак у области економске и трговинске сарадње, а посебно када је реч о реализацији инфраструктурних пројеката. Ðи Бингсаун истакао је да Србији припада једна од најважнијих улога у иницијативи "Један појас један пут", као и формату "16 плус 1", односно "Кина и земље централне и источне Европе" што ће, како је оценио, убрзати економски развој Србије.

Посебно је нагласио да до сада договорени и реализовани пројекти, представљају само увод у још интензивнију сарадњу две земље на економском плану.

Ђи је у том контексту истакао да ће кинеска страна наставити да охрабрује инвеститоре да посете Србију, констатујући да је у међународним околностима пуним изазова наша земља успела да сачува политичку и друштвену стабилност и да оствари значајан економски развој.

Румунија ће наставити да подржава Србију у евроинтеграцијама

Маја Гојковић је разговарала и са председником Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Румуније Виктором Понтом који је изјавио да ће та земља наставити да подржава Србију у евроинтеграцијама и оценио да се Србија показала као стабилан, озбиљан и предвидив партнер.

Понта је, наведено је у саопштењу са састанка, рекао да су евроинтеграције Србије не само у њеном интересу, већ и интересу Румуније као њеног суседа, региона и читаве ЕУ.

Гојковић је захвалила Румунији на подршци коју пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ истичући да су напредак у том процесу и недавно отворена нова поглавља у преговорима са Србију важна порука не само за наше грађане, већ и читав регион.

Наводећи да ће Румунија наставити да подржава Србију у евроинтеграцијама, посебно кроз преношење сопственог искуства, Понта је указао да наша земља треба да посматра председавање Румуније Европским саветом у првој половини 2019. године као прилику за напредак у том процесу, упркос изазовима у самој ЕУ.

Традиционално добри односи Србије и Словачке

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се и са председником Народне скупштине Словачке Андрејем Данком.

Заједнички је оцењено да су односи Србије и Словачке традиционално добри, а посебан допринос блиским односима две земље дају припадници словачке националне мањине у Србији и српске националне мањине у Словачкој.

Гојковићева је, речено је у саопштењу, госту из Словачке захвалила на доласку на свечани пријем, чиме су потврђени пријатељски односи две земље.

Председница парламента је захвалила Словачкој Републици на снажној подршци европским интеграцијама Србије, имајући у виду да приступање ЕУ остаје спољнополитички приоритет и да ће Србија наставити са унутрашњим реформама.

У том контексту, Гојковићева је истакла значај недавног отварања преговарачких поглавља 7 и 29, који се односе на области интелектуалне својине и царинске уније, наглашавајући важност континуитета тог процеса.

Председник словачког парламента потврдио је да та земља неће мењати свој став о Косову и Метохији, као и да ће наставити да подржава дијалог између Београда и Приштине.

Данко је нагласио и да ће Словача Република такође наставити чврсто да подржава европски пут Србије.

Председница Народне скупштине истакла је и да је посебно значајно даље унапређење и развијање сарадње између два парламента и народних посланика као представника грађана и у том циљу је упитила позив Данку да званично посети Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво