Свечаност у Београду – слика нове позиције Србије у свету

Бивши дипломата Зоран Миливојевић наводи да присуство великог броја државника из региона и света на свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића представља показатељ тога шта ти државници мисле о Србији и политици коју наша земља води.

Зоран Миливојевић наводи да је инаугурација највећи скуп у новијој историји, када је реч о Србији као независној држави, да је то својеврстан самит балканских држава, те показатељ нове позиције Србије у свету.

Миливојевић сматра да нису упоредиви данашњи скуп и скупови које је приређивао Јосип Броз Тито, јер су другачији контекст, повод и међународне околности.

"То је један од најважнијих скупова не само на овим просторима, него у ширем глобалном контесту, имајући у виду какви су нам данас међународни односи, како се међународни поредак мења, какве су тензије у које је Балкан укључен, Блиски исток, избегличка криза, тензије између великих сила, проблеми у Европи – Брегзит", појаснио је Миливојевић.

Нагласио је да је то својеврстан самит балканских земаља, јер долазе највиши представници балканских земаља, представници Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине у пуном саставу, Црна Гора, Макединије, Мађарске, са изузетком Румуније где је пала влада, председник турског парламента, потпредседник грчке владе.

"Имате практично самит балканских земаља са две важне поруке – да је спољна политика Србије до сада била успешна, да је оставила трага и да Србија има свој значај у овом тренутку, а одазивање на позив показује верификацију политике и међусобних односа у овом тренутку и жељу да се они наставе на овај начин и у будућности", рекао је бивши дипломата.

Политика Александра Вучића док је био на челу Владе Србије, како каже, дала је резултат да се државници региона одазову на том нивоу, што показује однос према председнику Вучићу лично, али и према држави.

Присуство највиших представника НАТО-а и ОДКБ-а показује, наставља он, колико да је Србија значајна за оба савеза, те да није приметио у последње време да се оба савеза у исто време састану на једном месту на највишем нивоу.

"То шаље више порука. Прва је да је Србија значајна за оба савеза, да оба савеза имају интереса да успоставе однос сарадње који би им гарантовао присуство на овим просторима. Друга порука је да су та два савеза на овим просторима супротстављена и да се боре за интересну сферу на овај или онај начин", појаснио је Миливојевић.

Долазак представника супротстављених војних табора на највишем нивоу, наглашава он, потврда је важности политике неутралности за коју је председник Вучић рекао да ће бити настављена и убудуће.

"Њихово присуство је јасан сигнал да Србија игра важну улогу за оба савеза", оценио је он и додао да се њихово надметање на глобалном плану на реалацији Вашингтон–Москва прелама на нашим просторима хтели ми то или не.

Присуство највиших државних званичника потврђује још да је међународни положај Србије у успону захваљујући доследности у политици која се води.

"Ту доследност показујете тако што сте коректан партнер и што се као партнер уклапате у глобални интерес, када је у питању блискоисточна криза, избегличка криза. Србија је ту партнер у корист стабилности", закључио је Миливојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво