Предлог измена Закона о министарствима стигао у Скупштину

У скупштинску процедуру стигао је Предлог о изменама Закона о министарствима који предвиђа 18 ресора, два више него до сада, а који је предложио шеф посланичке групе СНС-a Александар Мартиновић. Седница парламента заказана је за сутра у 10 часова.

Изменама закона предвиђено је оснивање два нова министарства – екологије и европских интеграција. 

О том предлогу Скупштина ће расправљати на првој седници ванредног заседања које је председница парламента Маја Гојковић сазвала за сутра у 10, сазнаје РТС. 

Посланици, њих 152, упутили су захтев за ванредно заседање, на основу којег ће председница заказати седницу. 

Очекује се да после усвајања измена Закона следеће седмице у Скупштини Србије почне расправа о експозеу мандатарке за састав Владе Ане Брнабић. Рок за избор Владе је 30. јун.

У образложењу измена Закона наводи се да се оснивање Министарства заштите животне средине предлаже имајући у виду значај који очување и заштита животне средине имају када је у питању квалитет живота грађана и њихово здравље, али и због значајних и сложених обавеза које Србија мора испунити у тој области у процесу придруживања ЕУ.

Пошто је послове Министарства екологије до сада обављало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, предлаже се и измена делокруга тог министарства које ће променити назив у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Изменама Закона предлаже се престанак рада Канцеларије за европске интеграције, с обзиром на то да ће њене послове преузети ново Министарство за европске интеграције.

Оснивање тог министарства предложено је услед значајно већих обавеза и обима послова у процесу придруживања ЕУ, а посебно имајући у виду све веће обавезе у погледу непосредне комуникације са самим институцијама ЕУ.

На то, како се додаје у образложењу, може боље одговорити министарство као самостални орган државне управе, него што би то могла досадашња Владина Канцеларија за европске интеграције.

Предложеним изменама Закона предвиђена је и измена у делокругу Министарства привреде, тако што би Министарство рударства и енергетике преузело послове који се односе на припрему предлога аката о именовању и разрешењу органа управљања, као и других аката који се односе на пословање јавних предузећа и друштава која обављају делатност производње и снабдевања електричном енергијом, односно природним гасом.

Та измена је, како се наводи у образложењу, предвиђена због потребе усаглашавања са важећим Законом о енергетици, али са потребом усаглашавања са стандардима ЕУ у тој области.

Такође, предлаже се и да Министарство привреде преузме од Министарства трговине, туризма и телекомуникација послове који се односе на прописе у области концесија и јавно-приватног партнерства.

Наводи се и да су измене делокруга рада Министарства правде последица усклађивања са, у међувремену донетим законима, који уређују правосудне професије и рад правосудних органа.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 23. јун 2017, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

zoran

Mislim da je ministarstvo ekologije jako bitno i od velikog značaja. Podržavam taj predlog

(петак, 23. јун 2017, 15:28) - Sima [нерегистровани]

vlada

Nista cudno, nova Vlada, nova ministarstva.

(петак, 23. јун 2017, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

Goran

Ako je tako dobro za Srbiju,neka bude.

(петак, 23. јун 2017, 13:41) - Pjer [нерегистровани]

Pamet

To su ministarstva,koja su neophodna u današnjem trenutku !!

(петак, 23. јун 2017, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

ceca

Mislim da imamo potrebe za takvim ministarstvima

(петак, 23. јун 2017, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

1244

Срамота! Министарство о ЕУ, а нема Министарства за Косово и Метохију..

(петак, 23. јун 2017, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

EU!?

Ova ministarstva vec postoj u zemljama EU i odlicno funkcionisu.

(петак, 23. јун 2017, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Zurba,zurba

Da se namiri koalicioni partner.

(петак, 23. јун 2017, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

rrrrrr

Treba resore razgarničiti.

(петак, 23. јун 2017, 10:44) - Saska [нерегистровани]

...

Dopada mi se nov stav prema ekologiji. Dobro je da su primetili značaj ekologije.