Дочек за стране делегације у Београду

Министри дочекују стране делегације које стижу у Београд како би присуствовали инаугурацији председника Александра Вучића.

На аеродрому "Никола Тесла" министар одбране Зоран Ђорђевић дочекао је министра одбрамбене и аерокосмичке индустрије Републике Казахстан Атамкулова Беибута Бакировича.

Министар Бакирович је у казахстанској делегацији која ће присуствовати свечаном пријему поводом преузимања дужности председника Републике Србије Александра Вучића, који се одржава у Палати "Србија", саопштило је Министарство одбране.

Планирано је да се у току дана двојица министара састану како би разговарали о могућности за потписивање Меморандума о разумевању у области војно-техничке сарадње, за шта је иницијатива покренута приликом претходног сусрета министарских делегација Србије и Казахстана.

Тада је констатовано да постоји простор за унапређење сарадње двеју земаља у области одбране, са нагласком на војно-економској и војно-техничкој сарадњи.

Имајући такве могућности у виду, на састанку ће бити речи и о детаљима припреме за посету министра одбране Зорана Ђорђевића Републици Казахстан.

Ђорђевић се састао и са генералним секретаром Организације уговора за колективну безбедност (ОДКБ) генерал-пуковником Јуријом Григорјевичем Хачатуровим, који борави у Београду ради присуства инаугурацији председника Републике Србије Александра Вучића.

Сусрет је био прилика да се размене мишљења и ставови о актуелним дешавањима у крзиним жариштима, политичко безбедносној ситуацији у региону Балкана и реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић је истакао да ће Република Србија, као војно неутрална земља, наставити да развија сарадњу са свим релевантним међународним организацијама и регионалним иницијативама у складу са својим интересима и потребом да обезбеди мир и стабилност региона, као предуслова за његов развој.

Вршилац дужности премијера Србије и министар спољних послова Ивица Дачић дочекао је министра иностраних послова Грузије Михаила Џанелидзеа.

Дачић је пожелео добродошлицу шефу грузијске дипломатије и захвалио на доласку на свечану церемонију инаугурације председника Србије Александра Вучића.

Двојица министара разговарала су о европским интеграцијама, унапређењу политичких односа и интензивирању привредне и туристичке сарадње, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Када је реч о билатералним односима, министри су заједнички оценили да су Србија и Грузија пријатељске земље и да постоји обострана жеља да се односи између два народа развијају, као и да се сарадња у свим сферама учини активнијом.

Двојица саговорника су констатовала да има много могућности за јачање билатералне сарадње Србије и Грузије, посебно економске, и да, с тим у вези, треба дати подстицај привредницима двеју земаља.

Дачић је угостио и амбасадора Фаваза ел Ејтана, специјалног изасланика краља Хашемитске Краљевине Јордан на свечаној церемонији поводом ступања Александра Вучића на дужност председника Републике Србије.

Министар Дачић захвалио је због присуства јорданског специјалног изасланика на свечаној церемонији, што је потврда добрих билатералних односа и међусобног уважавања, саопштило је Министарство спољних послова.

Заједнички је изражена спремност за јачање политичког дијалога и оцењено да постоји простор за даље унапређење сарадње Србије и Јордана у свим сферама од обостраног интереса.

Посебно је истакнуто постојање великог потенцијала за унапређење економске и инвестиционе сарадње између две земље, додаје се у саопштењу.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић дочекала је на аеродрому "Никола Тесла" сенатора у парламенту Француске и изасланика Министарства спољних послова за економску сарадњу са земљама Западног Балкана Алена Ришара и министра спољних послова Јерменије Едуарда Налбандијана.

Француског сенатора, поред министарке Јоксимовић, дочекала је и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро.

Јоксимовићева је на аеродрому "Никола Тесла" дочекала и председника Народне скупштине Словачке Андреја Данка.

Председник парламента Словачке дочекан је уз државне почасти, са црвеним тепихом и постројеним гардистима, а била је присутна и амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић дочекала је на београдском аеродрому председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић.

Грабар Китаровићева је допутовала авионом хрватске владе, а дочекана је уз државне почасти, са црвеним тепихом и постројеном гардом.

Ово је први долазак хрватске председнице у Београд, а други у Србију од када је преузела ту функцију фебруара 2015. године.

На аеродрому "Никола Тесла" Колинду Грабар Китаровић је дочекао и амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић.

Хрватска председница ће пре свечаности имати и билатерални сусрет са српским председником Вучићем.

Јадранка Јоксимовић је дочекала и европског комесара за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханеса Хана и подсекретара у Министарству спољних послова Пољске Марека Магиеровског.

Поред министарке Јоксимовић, Хана је дочекао и вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт. 

Високе званице допутовале су како би присуствовале свечаности поводом преузимања дужности председника Србије.

На свечаности поводом инаугурације председника Вучића у Палати "Србија" очекује се присуство више хиљада гостију из региона, Европе и света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи