ЦЕАС позива Вучића да смени Диковића

Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) је позвао председника Србије Александра Вучића да разреши генерала Љубишу Диковића са места начелника Генералштаба Војске Србије због досијеа у којима су, како се наводи, предочени докази о убиствима албанских цивила на Косову у зони одговорности јединица под његовом командом.

У саопштењу ЦЕАС-а се подсећа да је почетком јануара 2012. године Фонд за хуманитарно право објавио први досије о злочинима 37. моторизоване бригаде Војске Југославије током оружаног сукоба на Косову, којом је у то време командовао Љубиша Диковић, док је други досије, Рудница, објавио 2015. године.

"У оба досијеа, надлежним институцијама и јавности, предочени су докази о масовним убиствима албанских цивила на Косову у зони одговорности јединица под командом Љубише Диковића и изражене озбиљне сумње у његову достојност за обављање функције начелника Генералштаба Војске Југославије", каже се у саопштењу.

Констатујући да председник Вучић ужива поверење западне међународне заједнице као један од главних стубова стабилности у региону и да је од стране званичника ЕУ виђен као стуб процеса помирења, ЦЕАС позива председника Србије да, како кажу, предузме кораке у изградњи одговорног односа према злочинима које су починиле српске јединице, смени генерала Диковића и тиме омогући истрагу.

Тиме ће, сматра ЦЕАС, допринети јачању владавине права у Србији, као предуслову успешности процеса европских интеграција.

Диковић је, подсећа ЦЕАС, именован на место начелника Генералштаба крајем 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво