У Палати "Србија" највећи број државника у последњих 40 година

Свечаност поводом ступања на дужност председника Србије Александра Вучића окупиће највише страних званичника у Србији у последње готово четири деценије. Долазак је најавила већина шефова држава и влада из региона, а присуствоваће и званичници држава из Европе и света.

Уз друге бројне званице из политичког, културног и јавног живота, Вучић ће бити домаћин, незванично, за око 5.000 људи.

Долазак су потврдили председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, сва три члана Председништва БиХ, председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Очекује се и долазак председника Црне Горе Филипа Вујановића, Македоније Ђорђа Иванова, а можда и премијера Зорана Заева. 

Свечаности ће, предвиђено је, присуствовати аустријски канцелар Кристијан Керн, шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц, премијер Мађарске Виктор Орбан, потпредседник Бугарске, представник Румуније. 

Из Брисела је стигла потврда да ће ће овој прослави присуствовати комесар за проширење и суседство Јоханес Хан.

Кина у Београд шаље потпредседника Свенародног кинеског конгреса, што иначе није уобичајено, а Москва потпредседника Дмитрија Рогозина.

Биће ту изасланик Ангеле Меркел и Франка Валтера Штајнмајера, Герхард Шредер, а под кровом Палате "Србија" заједно ће се наћи и високи представници два војна табора – НАТО и ОДКБ. Алијансу представља Роуз Готемилер, први заменик генералног секретара, а ОДКБ Јуриј Хачатуров, генерални секретар организације.

У Београд долази и близак сарадник белоруског председника Александра Лукашенка.

Први од гостију из света је стигао у среду – шеик УАЕ Бин Зајед, а о каквој утицајној фигури у свету се ради говори то што се он већ неколико пута састао са Трампом, а са Путином пет-шест пута ове године.

Очекују се и премијер Грчке Алексис Ципрас, министарка одбране Италије, шефови дипломатија многих земаља.

Наравно, биће и велики број личности из политичког и јавног живота Србије, а позив је упућен и свим бившим председницима Србије – Борисаву Јовићу, Милану Милутиновићу, Војиславу Коштуници, Борису Тадићу... 

Позвани су и лидери опозиције, од којих су неки потврдили да ће присуствовати.

С обзиром на значај сутрашњег скупа, коме ће присуствовати десетак шефова држава и влада, неке од званица ће бити појединачно обезбеђиване, а о свима ће бринути елитне јединице Војске Србије и МУП-а.

Присуство великог броја званичника из региона и света, према оцени аналитичара и медија, говори о интересовању за Србију као стабилног партенера у региону и Европи и о поштовању које Александар Вучић, као заговорник те политике сарадње, ужива.

Сам премијер је недавно рекао да очекује да "из региона да готово сви дођу", јер су мир и стабилност у региону били део његове политике, а потврду њиховог доласка сматра, како је рекао, "највећим признањем до сада, не за њега, већ за нашу земљу".

У разговору са новинарима открио је и да ће се на овој свечаности служити само производи из Србије.

"Све што је овде направљено, сваки производ је из Србије. Можда нећемо имати најбољу француску и италијанску кухињу, али зато пристојну српску", рекао је он.

Александар Вучић је дужност председника Србије преузео свечаним чином полагања заклетве у Дому Народне скупштине 31. маја, на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу.

Тада је поручио грађанима Србије да нема сумњу шта му је чинити за Србију и њене грађане:

"Морам да дам буквално све од себе", рекао је Вучић.

Новог председника Србије, који је на тој функцији заменио некадашњег страначког колегу и саоснивача водеће Српске напредне странке Томислава Николића, изабрали су грађани у првом кругу председничких избора на којима је освојио више од 55 одсто гласова.

О Вучићевој победи на председничким изборима известили су водећи светски медији, оцењујући да је реч о "најутицајнијем српском политичару од распада Југославије", што је, оценили су, гаранција да ће Србија задржати европски курс и интензивно радити на успостављању мира и стабилности и побољшању односа са свим државама региона.

У истом тону биле су и честитке које су на адресу новог председника стигле од најзначајнијих европских и светских лидера и званичника.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво