Весељи очекује помоћ САД и ЕУ

Председник Демократске партије Косова (ДПК), Кадри Весељи, позвао је међународну заједницу, САД и ЕУ, да помогну у имплементацији програма коалиције ПАН, која је на изборима за посланике косовске скупштине овог месеца, освојила највише гласова бирача, али недовољно да сама формира владу.

"Грађани Косова су гласали за нови почетак. Пред нама је пуно посла, много задатака и изазова, али сам уверен да ћемо уз помоћ наших пријатеља – Сједињених Америчких Држава и Европске уније – и уз добру вољу грађана Косова, спровести изборни програм наше националне коалиције ", написао је Весељи на свом Фејсбук налогу.

Призивање у помоћ кључних чинилаца међународне заједнице на Космету, у Пиштини се тумачи и као несигурност коалиције са највише гласова бирача, да добије подршку других странака и формира будућу владу.

У штабу кандидата те коалиције за прмијера Рамуша Харадинаја очекују да владу формирају уз помоћ партија мањинских заједница, и посланика из других албанских коалиција и странака. Између осталог, истичу могућност да им се у обезбеђивању већине придруже и посланици Демократског савеза Косова.

Из те странке мђутим поручују да имају свог кандидата за премијера и да неће подржати опцију у којој ће бити и Демократска партија Косова, која је у претходном сазиву срушила сопствену коалицију формирану са ДСК и одвела Косоово и Метохију у превремене изборе.

Заменик председника ДСК-а Љутфи Хазири рекао је да је та странка много ближа покрету "Самоопредељење", индивидуално победнику минулих избора на Косову.

Политички аналитичари у Приштини због могућег грча који би настао у  формирању владе, препоручују стварање техничке коалиоционе владе, која би избегла институционалну кризу и решила главна питања, попут оснивања Заједнице српских општина и ратификације споразума о демаркацији границе са Црном Гором.

Аналитичари упозоравају да, уколико се то не догоди, Приштина ризикује да ускоро крене на пут нових избора.

Представници два највећа политичка блока, "Самоопредељења" и  коалиције ПАН кажу да нема потребе за техничком владом, наводећи тврдоглаво да ће они бити ти који ће формирати нову косовску владу.

Мандат за формирање владе понудиће косовски председник Хашим Тачи, пошто буду проглашени коначни резултати избора. Очекује се да то буде у року од 10 до 15 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво