Курти: Нисам против помирења, али...

Кандидат за косовског премијера и оснивач Самоопредељења Албин Курти изјавио је да примена Бриселског споразума у највећој мери није успела, те да је Заједница српских општина пројекат Београда, а не Срба на Косову, који је, како тврди, корумпирана косовска власт прихватила.

Најавио је да ће влада коју он буде формирао, образовати истражну парламентарну комисију која ће испитати, основу, поступак, процесе и оквир на којима су засновани Бриселски споразуми.

Формирању Заједнице српских општина противи се јер би то, како сматра, поделило Косово.

"Наступила би 'федерализација' Косова на 'косовски' и српски ентитет, при чему Србија не признаје Републику Косово као суверену државу. Тиме ће се доћи до дефункционализације Косова и претвориће га у другу Босну. Србија је некада сматрала да је Косово њено унутрашње питање. Данас је Србија постала унутрашње питање Косова", навео је Курти у интервјуу за Врањске.

Курти тврди да оно што, како каже, Србији није брзо пошло за руком у рату, сад споро покушава да оствари у миру.

Тврди и да није против помирења, али сматра да ако Београд и Приштина разговарају само о помирењу, где се, како каже, у ствари ништа не мења, завршићемо на обнављању непријатељства.

"Овај дијалог ствара утисак нормализације односа, али у суштини само продубљује антагонизме, сегрегацију и етничке поделе. Најбољи односи између Срба и Албанаца су били у време Устава из 1974. Тада је била највећа дистанца између Београда и Приштине. Односи између Срба и Албанаца могу се мерити дистанцом између Србије и Косова. Што даље буде Приштина од Београда, то ће бити бољи односи", каже Курти.

Курти сматра да је дијалог Београда и Приштине сада прекинут, а да би био настављен Србија, каже, треба да испуни "дуги низ услова".

"Досадашњи дијалог који је вођен са Србијом није предвидео никакве услове Србији, а разговара се о унутрашњим питањима Косова. Следствено томе, исход није могао бити праведан. Ми у принципу нисмо против дијалога, него смо против овог дијалога који Косову претвара у тему, а Србија одређује агенду", навео је Курти упитан који су то услови.

Имају, каже, план за северне општине на Косову и за Србе са Косова који предвиђа комбиноване економске и социјалне мере.

Упитан да ли ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, Курти не каже да неће, износећи притом низ замерки на његов рачун.

Тврди да се председник Вучић пред међународном заједницом представља као, како каже, "проевропљанин", а да унутар Србије "имитира Милошевића и његове великосрпске идеје и циљеве".

"Србија се није суочила са својом прошлошћу, не зна где њене границе почињу, постаје аутократско друштво. Дугорочни мир и стабилност на Балкану зависи и од промена које треба да настану у Србији, али то се и даље не дешава", сматра Курти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи