Глобус: Ана Брнабић – Вучићев интригантан потез

Александар Вучић је повукао јак, али и врло интригантан и изазован потез када је, као новоизабрани председник Србије, донео одлуку да нови премијер, тачније премијерка Србије буде досадашња министарка државне управе и локалне самоуправе, 42-годишња Ана Брнабић, пише хрватски "Глобус".

Ана Брнабић ће бити прва жена на функцији премијера у историји те земље, уз то и особа која се јавно декларисала као геј, а притом је и делимично хрватских корена – не Хрватица у пуном смислу те речи, како се то ових дана писало у хрватским медијима, наводи Глобус.

У тексту се каже да су сви саговорници у Београду, па и они који Александру Вучићу нису превише склони, рекли да је Вучићева одлука да за новог премијера/премијерку Србије изабере Ану Брнабић – "маестрална". 

Лист наводи да познаници и пријатељи Ане Брнабић кажу да је њена права домовина ипак Србија, а не Хрватска, уз напомену да је за Хрватску везана, математички прецизно речено, четвртина њених корена.

Хрват је био Анин деда по оцу, Антон. Он је рођен у Старој Башки на Крку. По занимању је био војно лице. Као младић он се у Другом светском рату прикључио партизанима, а после рата је, као официр, по чину потпуковник, остао у Југословенској народној армији (ЈНА), преноси Глобус.

Анину баку по оцу, Антон је упознао у Ужичкој Пожеги. Она је пореклом из Горобиља код Пожеге, где и данас живи део Анине породице за који је она веома везана. Након што су се Антон и Анина бака по оцу венчали, њихов син – Анин отац Зоран – дошао је на свет 1950. године.

Анина породица никада није живела у Хрватској. Анин отац Зоран завршио је гимназију у Ваљеву, а студије у Београду, где је наставио да живи и ради. Анина породица је увек живела у Београду, а на Крк је ишла током летњег одмора, осим 90-их година, када је у Хрватској трајао рат.

Лист преноси речи добре пријатељице Ане Брнабић, која је о њој рекла:

"Ана је Српкиња, њена домовина је Србија и она увек истиче да је велики патриота, због чега се и вратила у земљу након шест година боравка у иностранству."

Александар Вучић је одлучио да Србију поведе према Западу, а на том његовом путу најчвршћа карика биће му управо нова председница Владе Србије Ана Брнабић, ако прође избор у парламенту, наводи лист.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво