Вучић за РТС: Новој влади пуна каса, Ани Брнабић пуна подршка

Данас Србија изгледа много другачије у сваком погледу, рекао је председник Србије Александар Вучић за РТС и додао да будућем председнику Владе оставља пуну касу. Рекао је да ће Ани Брнабић помоћи на сваки могући начин и истакао да је важно да Влада има стабилну већину у Скупштини, а не краткорочну подршку. Поручио је да дијалог са Приштином мора да се настави и да је потребно отворити дијалог о Уставу и многим другим питањима.

Вучић је рекао да је поносан на резултате док је био премијер. Навео је да су људи видели да рад доноси резултате.

Ове можете погледати целу емисију Око интервју: Александар Вучић

Додао је да је Србија 2014. године била пред банкротством због мера из 2008. и 2009. године. Подсетио је на Закон о раду, фискалну консолидацију и на разговоре са Албанцима и бриселски дијалог.

Рекао је да Албанци данас не желе да спроведу Бриселски споразум, "а ми се позивамо на њега".

Говорећи о ономе што сматра неуспесима, Вучић је рекао да му је тешко то што није завршен КЦ Ниш, јер је на свакој седници Владе питао за то и добијао различите информације.

Рекао је и да је његов лични неуспех то што није довољно чврсто стао иза градоначелника Београда Синише Малог и што није успео да га "одбрани".

Упитан да ли ће Мали бити шеф кабинета Ане Брнабић, Вучић је рекао да не зна и да је то "њихова ствар".

"Мислите да Синиша Мали треба да буде најсрећнији човек на свету што ће бити шеф кабинета Ане Брнабић, а не градоначелник?", упитао је Вучић.

Назначио је да Малог сматра најбољим градоначелником Београда у последњих 30 година.

"Погледајте колико се ради у Београду, оно што у Београдској хроници називате невољама и проблемима... Пошто људи морају мало да успоре и да сачекају, јер се ради и гради. Слушао сам најстрашније приче о фонтани, једној од десет најлепших фонтана у Европи, како се прелива вода... Знате, вода мора да се прелива, некад сензори искључе фонтану због ветра. Али не можете то неписменим људима да објасните", рекао је Вучић.

Он је додао да не види ниједан неуспех Синише Малог.

"Ја разумем да ви то морате да кажете да бисте се додворили онима, мрзитељима који мисле да је довољно да некога мрзе и да су тиме све постигли. Ако вам је неуспех то што је дуг Београда, који је био 1,2 милијарде евра, оборен на 650 милиона евра, онда вам честитам", рекао је Вучић и додао да би волео да чује којем је градоначелнику то пошло за руком у тако кратком периоду.

Мали је, додао је, испао "колатерална штета" напада којима је прави циљ био он, а не Мали.

"Нисам имао времена ни храбрости да се борим против много новца који је ушао из иностранства да би срушили мене, а не Синишу Малог. Моја је грешка и кривица и надам се да ћу некад моћи да се са тим изборим", рекао је Вучић.

Он је упитао и када се то уређивало 150 фасада и у чије време се толико хотела и објеката градило као данас. 

Помоћ Ани Брнабић на сваки могући начин 

Говорећи о избору Ане Брнабић за мандатара будуће владе, истакао је да је она "једно добро створење и добар човек". Додао је да она зна како ствари у државној управи функционишу.

"Желим јој да каса буде још пунија и помоћи ћу јој на сваки могући начин", рекао је Вучић.

Навео је да је реч о способној и вредној жени и истакао да верује да ће се она борити свим срцем, али је рекао и да ће имати много проблема.

Каже да је она била његов избор за мандатара, а да се плашио одговора СНС-а. Истакао је да је јуче разговарао са њима и да је било троје људи који су против. Навео је да је разумео њихову бојазан за његов рејтинг и рејтинг странке и да су били свесни да ће конзервативна Србија тешко то прихватити.

Вучић је рекао да му је један диван човек из свештеничке породице рекао да није за то, али да ће гласати за избор Ане Брнабић јер је добрим делом промењен однос света према Србији и направљени су добри резултати.

Коментаришући критике лидера ЈС-а Драгана Марковића Палме, Вучић је рекао да су чланови тима Вука Јеремића и Велимира Илића причали горе ствари него он. Додао је да је разговарао са Марковићем и да је он био коректан у односу према Влади и да разуме државу.

"Надам се да ће променити став. И вечерас га позивам и молим јер је његов став важан за нашу земљу", истакао је председник.

"Рекао ми је и Марјан Ристичевић да неће бити за геј параду, а ја сам му одговорио да ни мене тамо неће видети, да то није мој свет, али да је наша жеља да свако има право на слободу окупљања", рекао је Вучић.  

Навео је да поштује СПЦ, патријарха Иринеја и многе српске владике. Како је рекао, зна да они нису одушевљени избором Ане Брнабић, али зна и да они увек гледају како да буду уз државу.  

Председник је рекао и да му је Муамер Зукорлић рекао најтеже могуће речи поводом избора Ане Брнабић, али да не мисли да му је непријатељ.

"Био сам са различитим врстама притисака суочен, али што сад да кукам?", рекао је Вучић и додао да је донео добру одлуку.

Задаци пред Аном Брнабић 

Каже да се Ана Брнабић супротставила људима из Наледа који нису хтели њему да дају награду јер им није одговарао политички. Али, како каже, Ана Брнабић је рекла да је то лицемерје, јер је све реформске мере спровео он.

На питање да ли је Ана Брнабић имала подршку свих људи из Владе, Вучић је одговорио – "како кога". Рекао је да има људи који су очекивали да они буду мандатари и да нема ту филозофије.

Ана Брнабић, како је рекао, има контакте са људима у странци и добар део њих је "прилично воли", али други део је забринут због нечега другог. 

Истакао је да су пред њом следећи задаци: седма ревизија аранжмана са ММФ-ом, која није тако лака јер се улази у последњу фазу доношења одлука о повећању плата и пензија, очување финансијске дисциплине (не сме да се догоди да министри троше више него раније), раст БДП-а и позиција Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, Вучић је рекао: "Завршавамо као звезда ученик."

У погледу очувања финансијске дисциплине, Ани Брнабић ће, објаснио је Вучић, помоћи министар финансија Душан Вујовић.

Вучић је истовремено одбацио наводе о "двоструком вођењу Владе" и о "два премијера".

"Ана Брнабић ће се бавити свим важним стварима. Наравно да ће се Ивица Дачић бавити политиком, јер се тиме бавио и док сам ја био премијер. Када год сам могао да га делегирам за неки политички посао, ја сам то урадио, пошто сам се бавио економијом", објаснио је Вучић.

"Политика обједињавања оних који су за Србију"

Ана Брнабић ће људе моћи да бира за свој кабинет, али, када је реч о Влади, формираће ону која је показала добре резултате и за коју може да обезбеди скупштинску већину, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је њено право да каже да ли на то пристаје или не, односно да ли то прихвата или не прихвата.

"Њено је право да каже шта прихвата или не, али неће моћи да доноси одлуке без политичких странака", рекао је Вучић и подсетио да су политичке странке основа политичког живота и демократије.

"Оне чине суштину демократије и политичке такмаце морате да поштујете и када имате већину и када је немате", рекао је.

Важно је да имате већину, али, каже, његова политика је политика обједињавања оних који су за Србију.

"Моја жеља је да СПС буде снажнији унутар Владе, као и ПУПС, Покрет социјалиста, Јединствена Србија, Савез војвођанских Мађара. Мислим да је будућност у другачијем прихватању реалности у Србији", рекао је Вучић и истакао да ће ту идеју пренети својим наследницима у странци када буде напуштао СНС.

Он је истакао да такву идеју жели да види и код људи у Српској напредној странци.

"Људи у СНС-у су направили најснажнију странку од успостављања вишестраначког система. То је страховито снажна машинерија, али она мора да разуме да ми не можемо сами и да не треба да радимо сами", рекао је Вучић.

Председник је рекао да су он и Томислав Николић од формирања странке имали идеју да она обухвати људе различитих схватања.

Као пример навео је сукоб између четника и партизана, односно чињеницу да та тема тренутно не постоји и да би, уколико би постојала, највећи сукоб по том питању био у СНС-у.

Навео је да су функционери странке Алекса Јокић и Небојша Стефановић из партизанских породица, на пример, а Маја Гојковић и Зорана Михајловић из четничких.

"Али те поделе нису потребне и СНС треба да гледа у будућност. И видите да сви они могу заједно да раде, јер нам је циљ успешна Србија. И зато можемо да бирамо Ану Брнабић", рекао је Вучић.

У том смислу рекао је да је сигуран да ће Брнабићева радити добар посао као премијерка.

Вучић: Моје је да поштујем парламент и народ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има јасну политику и никад виши степен независности политике, због чега је у свету поштују, а кад је реч о НАТО-у – да је на њему само да поштује оно што је одлука парламента и грађана.

На питање да ли му се чини да Запад инсистира на политици "више НАТО, мање ЕУ", Вучић каже да није наше да то анализирамо, али да они то раде из разумљивих, безбедносних и политичких разлога.

"Они имају своје противнике – Русе, и зато су то радили са неким државама у региону. Ми имамо јасну политику и никад виши степен независности политике и зато то људи у свету поштују и долазе јер знају да Србији нико не може да наређује", рекао је Вучић.

"Нико не може да јој каже – узми ово или оно оружје", додао је он, подсетивши да је то рекао америчком функционеру Брајану Хојту Јију на конференцији за новинаре у Београду.

И Путину сам рекао да смо на путу ка ЕУ, додао је Вучић.

"Поносим се тиме. То (војну неутралност) је установио парламент и народ и моје је да то поштујем. Немам зашто да замуцкујем или да се гризем за усну", рекао је Вучић.

Дијалог са Приштином се мора наставити

Која год већина била у Приштини, нећемо бити нарочито срећни, али дијалог мора бити настављен, због опстанка и безбедности Срба, истакао је председник Александар Вучић.

Он је изразио забринутост да ће се и у будућности Београд позивати на Бриселски споразум, а Албанци одбијати да га примењују.

Упитан да ли ће Ана Брнабић учествовати у дијалогу или ће због победе Рамуша Харадинаја дијалог бити премештен на председнички ниво, казао је да мандатарка "недовољно познаје тај терен".

"Потребно је много година искуства. Марко Ђурић би да се склони одатле, а постоји свега три до четири човека који су ушли у финесе разговора, па сам га замолио да још остане. Морате да знате милион детаља, као на испиту, да учите три месеца", нагласио је Вучић.

Рекао је да је забринут због унутрашње политичке ситуације у Приштини и да не зна која ће већина бити.

Указао је да се показало да Српска листа може да добије и шест одсто, додајући да се све више српске деце рађа на Косову и Метохији.

Вучић је изразио захвалност због негативног става турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у вези са "Великом Албанијом".

"Веома сам захвалан турском председнику због таквих изјава. Почетком јула идем на велику конференцију у Турској, где ћу се сусрести с њим и са руским председником Владимиром Путином. Важно је да имамо добре односе са Турском", казао је он.

Вучић је рекао да ће после тога Ердоган допутовати у Београд са, како је турски председник најавио, два авиона пуна бизнисмена из своје земље.

Вучић је подвукао да је за стабилност на Балкану веома важно када имате добре односе са Турском и Русијом.

Разговори о Уставу

Вучић је рекао да се плаши да нисмо спремни за уставне промене.

"Не би требало да се улази у процес промене Устава ако нисмо у стању да се договоримо како тај акт треба да изгледа у наредних 30 или 50 година", рекао је Вучић и додао да ће дати све од себе да отвори разговоре о томе.

"Неће ме сломити тежина посла, борићу се за то, за отворене разговоре, као и око Косова и Метохије, да видимо шта је реалност, који су циљеви", рекао је Вучић.

На питање да ли смо у стању да се договоримо, председник је одговорио: "Плашим се да нисмо."

"Треба да отворимо разговоре и по том и по другим питањима. Плашим се да не можемо и плашим се да неки виде само да један дан буду у власти, а не разумеју шта је одговорност", рекао је и поновио: "Нећу да инсистирам на нечему ако не можемо да направимо договор", рекао је Вучић.

Истакао је и да ће уставне промене, ако их и буде, ићи, поред осталог, ка томе да се председник убудуће бира у парламенту, а не на непосредним изборима.

Рекао је и да нема жељу да се повећавају овлашћења председника Републике.

Поново помињући јужну српску покрајину, констатовао је да мало људи у Србији зна колико је Срба на КиМ.

Указао је да се, на пример, фантомске фирме откривају тако што се прате лажне пријаве на КиМ, а као пример је навео да многи из незнања фирме пријављују у Србици, у уверењу да је то место у коме живе већином Срби.

Вучић је рекао да су нам потребни бољи односи са Албанцима.

"Неки су били против ауто-пута, против нашег спајања са Србима у Грачаници... Чиме ћемо их спојити ако не ауто-путем", рекао је Вучић.

Он је рекао да је, када је реч о промени Устава, спреман да чује и саслуша академике, представнике цивилног друштва...

"Имамо неодговорне политичаре, који причају да немамо дијалог, а одбију га када га понудите. Када се отвори дијалог о томе, и о Уставу, мораће сви да учествују, ако ништа бар ћемо једни другима рећи истину", рекао је Вучић, наводећи да нико не жели да живи на КиМ, иако је то територија Србије.

"Што то не кажемо људима на поштен начин? Хајде да поставимо реалне, озбиљне циљеве, да разговарамо на поштен начин, да видимо шта можемо за наш народ да урадимо", рекао је Вучић.

Он је додао да је знао да Приштина неће спровести договор о формирању ЗСО.

"Видео сам да они то не могу и неће да проведу, јер је то за Албанце завршена ствар. Ти разговори су ужашно тешки, десет пута сам устајао, да нисмо матори људи завршило би се на кафански начин...", рекао је Вучић.

Он је истакао да велике, западне силе разумеју наш став, иако нису на нашој страни, за разлику од Русије и Кине, те додао да је тај став он више пута поновио Федерики Могерини.

Александар Вучић је рекао да ће "још неко време" бити на челу Српске напредне странке, а да његови сарадници у странци већ знају и до када ће то бити.

Вучић је рекао да то не значи да његови политички противници треба прерано да се радују.

"Ионако сам им рекао да се не брину, да ћу им оставити оне за које мисле да ће моћи да победе, али неће моћи да их победе", рекао је Вучић.

На питање да ли ће се Небојша Стефановић у наредном периоду највише бавити странком, Вучић је рекао да он то чини, али не у толикој мери, јер је задужен за Градски одбор СНС-а.

"Странком се највише баве Дарко Глишић и потпредседници странке. Ту су Марко Ђурић, Марија Обрадовић, Милош Вучевић, Миленко Јованов. Они се баве странком", рекао је Вучић.

Ко све долази на инаугурацију? 

Вучић је рекао да ће изузетно велики број званичника из света доћи на његову инаугурацију у петак, што, како каже, показује колико поштовање ужива Србија.

Он је навео да ће доћи председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, сва три члана Председништва БиХ, председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, председник Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Такође, очекује се долазак председника Црне Горе Филипа Вујановића, Македоније Ђорђа Иванова, можда и премијера Зорана Заева.

За премијера Албаније Едија Раму каже да неће моћи да дође због избора.

"Очекујем аустријског канцелара Кристијана Керна, премијера Мађарске Виктора Орбана, потпредседника Бугарске, представника Румуније... Кина шаље потпредседника Свенародног кинеског конгреса што председник Си иначе не чини, Москва Дмитрија Рогозина, а долази и близак сарадник белоруског председника Александра Лукашенка", рекао је Вучић.

Бројни председници парламената такође ће бити гости Београда, а на питање кога шаље Немачка, Вучић каже: "Ангела Меркел и Франк Валтер Штајнмајер шаљу као свог изасланика бившег канцелара Герхарда Шредера, што је огромна част за једну земљу."

Како је додао, у Београд долази и шеик УАЕ Бин Зајед, а о каквој утицајној фигури у свету се ради говори то што се он већ неколико пута састао са Трампом, а са Путином пет-шест пута ове године.

Очекују се и премијер Грчке Алексис Ципрас, министарка одбране Италије, шефови дипломатија многих земаља..., комесар за проширење Јоханес Хан...

"То све говори о Србији. Невероватно је какво поштовање Србија добија тиме. Биће то изванредан дан за Србију. То показује како се рад, труд и марљивост народа исплатe, а како очување територијалног интегритета и суверенитeта може да донесе праве резултате", закључио је он.

И сви бивши српски председници су добили позив, неки ће доћи, неки не, каже Вучић, наводећи да мисли да ће Војислав Коштуница бити одсутан, да је позвао и Борисава Јовића, Милана Милутиновића...

број коментара 48 пошаљи коментар
(среда, 21. јун 2017, 13:57)
anonymous [нерегистровани]

Čiji ste vi?

Budžetu i vladi sve bolje, narodu sve gore. Očigledno ne dele istu sudbinu.

(среда, 21. јун 2017, 13:21)
anonymous [нерегистровани]

Ako bi bilo moguce, jako....

....zanimljivo bi bilo. koliko je nas ima koji smo procitali ovaj - clanak, a pogotovo sta smo iz njega saznali novo, a da to ranije nismo znali!? 

(среда, 21. јун 2017, 13:19)
anonymous [нерегистровани]

Priča

Kasa puna, dzepovi naroda prazni

(среда, 21. јун 2017, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

Jako bi voleo da narod zivi, onako...

....kako Vucic da kaze da - zivi! Medjutim, stvari stoje malo - drugacije!

(среда, 21. јун 2017, 12:03)
Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Podrska novom mandataru i premijeru

Sve sto smo dosada culi i procitali u ekspozeu predsednika Vucica je apsolutno u redu i ovi silni hvalospevi medju silnim komentarima na njegov rad su apsolutno u redu medjutim interesuje me kako cemo dalje ziveti posle izbora novog premijera .Hoce li bas sve biti isto kao sto je bilo za vreme trajanja mandata aktuelnog predsednika ? Pravo da vam kazem ne znam ali i nisam bas sasvim siguran ! Plase me napisi pojedinih svetskih agencija,mislim da to nije dobro nimalo zazirati u privatnost bilo koje osobe bez obzira o kome je rec a pogotovu ne zena koje su trenutno u politici i aktuelno se bave drzavnim poslom.

(среда, 21. јун 2017, 11:08)
Dragan Dragan [нерегистровани]

preterano

Jednom treba prestati sa histeričnom propagandom. Da li smo sposobni za to.Vidi prvo koliko si dužan pa pričaj o punoj kasi. Puna kasa, potpuno relativan pojam, ako država na primer za dve godine može da kupi samo dva helikoptera Mi 17. Glavno je što niko ne pominje, da zatvaranjem firmi, gubimo jednom stečeno znanje koje vise ne možemo da povratimo, to je najgori mogući gubitak. Pare mogu da se skupe, kupe se mašine, napravi fabrika i slično, ali mi ostajemo tehnički nepismeni zauvek. O ovome ćuti i pozicija i opozicija.
Još jednom, manje histerične propaganda i podići nivo koncentracije da se govori istina.

(среда, 21. јун 2017, 10:51)
anonymous [нерегистровани]

svaka čast

Čovek stoji iza svojih reči, vidi se i po učinjenom.

(среда, 21. јун 2017, 08:45)
sonja [нерегистровани]

...

Sve sto je rekao ,to je i ucinio!

(среда, 21. јун 2017, 08:29)
srce [нерегистровани]

Ekonomija

Ekonomski jaka zemlja, odgovorna politika drzave prema trosenju novca, pokazatelj je koliko je nasa zemlja napredovala i to ne govori samo Vucic vec MMF.

(среда, 21. јун 2017, 08:26)
milo [нерегистровани]

komentar

Zemlja je na pravom putu, kasa je puna Srbija polako ide ke ekonomskoj sigurnosti, mora se stedeti da bi imali ustedjevinu.