Србија отворила још два преговарачка поглавља

На Међувладиној конференцији у Луксембургу, Србија је отворила поглавље 29 о царинској унији и 7 о интелектуалној својини. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је отварање два нова поглавља у преговорима са ЕУ добра порука за грађане Србије.

Преговори у оквиру поглавља 29 допринеће усклађивању царинских прописа Србије и ЕУ и довести до укидања царина за робу из ЕУ у тренутку када Србија уђе у чланство Уније.

Када је реч о усклађивању права у области интелектуалне својине, очекује се успостављање веће правне сигурности када су у питању ауторска права, брендирање робе, заштита потрошача, борба против пиратерије. 

Са два новоотворена поглавља, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од 35 имати 10 отворених поглавља, од којих су два већ привремено и затворена. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је у Луксембургу да је отварање два нова поглавља у преговорима са ЕУ добра порука за грађане Србије.

"Кроз отварање поглавља ми показујемо да смо у реформски процес ушли пре свега због нашег друштва, наших грађана, а и због оне крајње и највеће вредности тог процеса а то јесу и чланство у ЕУ, али пре свега модернија и квалитетнија држава за наше уграђане", рекла је Јоксимовић на конференцији за новинаре након што је Србија отворила поглавља 7 и 29.

Како је објаснила, тек кад грађани буду задовољни моћи ће да се каже да смо успели.

"Чак и да постанемо чланица ЕУ, ако наши грађани не буду задовољни животом у Србији, ни неким оквиром владавине права, ни економским и животним стандардом, онда цео посао неће бити употпуњен на прави начин", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србија је пре свега окренута спровођењу реформи на унутрашњој домаћој агенди, развоју земље. 

"Верујемо дубоко да су европске интеграције најбољи пут и механизам да будемо ефикаснији и успешнији у том процесу", истакла је она.

Јоксимовић се захвалила Малти током чијег председавања је Србија отворила четири поглавља, и другим европским званичницима.

"Ми смо задовољни начином на који смо ове године у првих шест месеци радили и отворили поглавља", рекла је министарка, додајући да су напори Србије препознати у ЕУ упркос озбиљним изазовима са којима се Унија суочава.

Изразила је уверење да до краја године током естонског председавања можемо да урадимо још један овако добар посао и да буду отворена сва поглавља за која смо припремили преговарачке позиције.

"Ово је добар сигнал и отворена врата за Србију од стране ЕУ. Онолико колико будемо радили очекујемо да будемо вредновани", истакла је Јоксимовић.

Како је додала, међународне околности некада иду на руку, некада не, "али верујем да у наредних четири пет година можемо да достигнемо спремност да преговарамо о уласку у Европску унију".

"Не дајемо никакве посебне рокове, али наш циљ је да ми за тих четири, пет година уредимо наше друштво, усвојимо европске стандарде и почнемо да их примењујемо што је најважније", нагласила је Јоксимовић.

Истиче да је Поглавље 7 које се тиче интелектуално својине врло важно јер ће оно унапредити положај наших компанија на домаћем тржишту, аутора из сфере уметности, индустријских права својине.

Када је реч о поглављу 29 које се тиче царинске уније, Јоксимовић је рекла да ће оно бити важно за сваког грађанина, привредника, компанију.

"Свим реформама које ћемо спровести, усклађивањем са ЕУ, очекујемо да кад будемо чланица на најбољи начин користимо предности које царинска унија има за све земље чланице", рекла је министарка.

Наводи да очекује добру сарадњу са Естонијом која 1. јула преузима председавање Саветом ЕУ.

"Ми ћемо радити наш део посла, али ово је свакако добра порука за грађане Србије, закључила је Јоксимовић. 

Дали: Честитам на оствареном напретку, важžно наставити реформе

Малтешка министарка за европске послове Хелена Дали, која је на Међувладиној конференцији између Србије и ЕУ представљала Европски савет, честитала је Србији на отварању нових поглавља, али и нагласила значај интензивирања реформи посебно у области владавине права и наставка дијалогта са Приштином.

"Одржали смо другу Међувладину конференцију са Србијом током председавања Малте. То је позитиван сигнал и показатељ значаја који ЕУ придаје Западном Балкану", рекла је Дали на конференцији за новинаре у Луксембургу.

Према њеним речима, данашња конференција је потврда напретка Србије на путу евроинтеграција.

Подсетила је да је до сада Србија отворила укупно 10 поглавља, а два привремено затворила.

"Искористила бих прилику да честитам Србији на напретку оствареном до сада у процесу приступања, али и да нагласим да је потребно да Србија интензивира напоре када је реч о реформи у области владавине закона, фундаменталних права и нормализације односа са Косовом, што су кључне области у оквиру преговарачког процеса", рекла је малтешка министарка.

Дали је подсетила да су политика према суседству и спољни послови постављени као приоритети у агенди Малте и још једном потврдила опредељеност ЕУ за подршку Западном Балкану, који је важан за стабилност читавог европског континента. 

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво