"Србија има могућност да балансира између ЕУ и Русије"

Шеф регионалне канцеларије за сарадњу и безбедност у Европи фондације "Фридрих Еберт Србија", Рајнхард Крум, сматра да Србија има могућност да балансира утицај Русије и Европске уније и да добије најбоље за себе из тога.

Крум је, у интервјуу Танјугу и порталу Јуропиен Вестерн Бaлканс, рекао да Србија жели стабилну и перспективну будућност, али да Руска федерација нуди ограничене опције, па није чудно што већина земаља Западног Балкана жели чланство у ЕУ.

Европа је тренутно заокупирана сопственим проблемима и жеља за ширењем је тренутно на најнижој тачки, наводи Крум и додаје да је због тога Русија заинтересованија да оде даље, што чини ситуацију још тежом за земље које се налазе "између".

Србија може да уради оно што жели, али треба да води рачуна да пут који одабере нема последице на пут којим иде, сматра Крум.

Истиче да проналажење одговарајућег баланса зависи од српске владе и српског друштва.

"Најважнија ствар је да Србија има све могућности да изабере сопствени пут", рекао је Крум и додао "да би Србија могла да буде пример приближавања ЕУ уз истовремено пристојне односе са Русијом".

Наглашава да Србија, с обзиром на то да још није чланица ЕУ, има одређене слободе, попут неподржавања санкција против Русије.

Та одлука, рекао је Крум, не треба да утиче на чланство Србије у Европској унији, јер ЕУ само може да има користи од земаља које имају везе са државама изван европског блока, јер Европа је више од Европске уније.

На питање да процени какав утицај Русија има на Западни Балкан, Крум је рекао да је више земаља и савеза заинтересовано за сарадњу са регионом Западног Балкана, попут Русије, Турске, ЕУ, САД, Кине и Русије, за коју је рекао да највише пажње посвећује ангажману према Србији због енергетских пројеката, али и војне сарадње.

"Русија се на неки начин осећа одговорном за интересе Србије због међусобних културних веза", закључио је Крум и додао да је Србија важна Русији на Западном Балкану и због геополитичког утицаја који има у региону и да би зауставила даље ширење НАТО-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи