РСЕ: Качаник – џихадистичка престоница Европе

Након што је потврђено да је у редовима Исламске државе погинуо џихадиста Лавдрим Мухаџери из Качаника, на Косову и Метохији, "Радио Слободна Европа" тај град описује као "џихадистичку престоницу Европе", из које је, како наводе, много младих у редовима ИД, од којих се већина њих неће вратити.

"Стижу вести о њиховим смртима, а кости су оставили на ратиштима у Сирији, док су им жене које су повели са собом 'преузели' други џихадисти. Но, иако на Косову постоје ригорозне затворске казне због одласка међу терористе или подршке плаћеницима, домаћи милитанти и даље имају велике симпатије међу домаћим становништвом, наводи РСЕ.

Качаник, градић од 30.000 становника, већ је од 2012. године означен као џихадистичка престоница Европе.

Наиме, из тога града су се Исламској држави придружили бројни млади, па чак и целе породице, а укупно између 300 и 350 људи са Косова учествовало је у сукобима у Сирији и Ираку, на страни ИД и Ел Нусре.

Међу њима је и око 50 жена и 30 деце.

Позивајући се на незваничне податке, РСЕ тврди да је тај број много већи.

Стотинак их се вратило, а против дела бораца воде се судски поступци.

Закон предвиђа казне до 15 година затвора. Баш у том релативно новом закону приштински званичници виде начин на који ће скренути пажњу с Косова као полигона за стварање војника ИД, пише РСЕ.

Међутим, нови обавештајни подаци и писања страних медија понављају да је Косово и даље фабрика радикала, као и да их законска решења нису превише успорила.

Подсећа се да је Мухаџери био милитант познат по узнемирујућим видео-прилозима које је постављао на друштвеним мрежама, а на којима се види како убија људе, на пример ракетом.

У једном видеу, подсећају, маше сабљом и узвикује како ће освојити и Рим и Шпанију.

Наводио је, додаје се, и младе са Косова да убијају по Балкану па је тако ухапшено седам особа које су по његовим упутствима требало да изврше терористичке нападе.

Почетком ове године страдао је и Ривдан Хаћифи, Лавдримов пријатељ и бивши имам из Гњилана, који је такође често позивао на убиства неверника и звао људе са Косова да му се придруже у "светом рату", наводи РСЕ.

"Косовски политичари кажу да се радикализам смањио. Међутим, невладине организације упозоравају да сада они радикали који су у затворима шире своју идеологију и успешно регрутују нове чланове који ће након изласка из затвора кренути директно за Сирију и Ирак", наводи Радио Слободна Европа.

Наиме, плаћају сиромашнима храну, брину о њиховим породицама, дају им заштиту и лагано их придобијају.

Утицај Саудијске Арабије на Косову

РСЕ подсећа на писање Њујорк тајмса да су управо Саудијци криви што се Косово претворило у центар вехабизма – конзервативног исламског покрета који по неким тумачењима одобрава и силу за преобраћење неверника. 

Њујорк тајмс пише и да је косовско друштво некада било толерантно, а Саудијци су пред очима "ослободилаца" Американаца преузели Косово и некад мирну територију претворили у центар исламског екстремизма.

"Како Саудијци делују у Европи, открило се и у депешама 'Викиликса'. И други медији пишу слично, па наводе причу младића који је на пут радикализације кренуо када је на Фејсбуку добио позив да присуствује проповеди једног имама којег су плаћали Саудијци. Проповеди је организовало исламско друштво младих 'Ринија исламе' (Исламска омладина на албанском), једна од десетак организација о којим се мало зна, а које су основале Саудијска Арабија и друге државе Персијског залива како би шириле екстремну верзију ислама", преноси даље РСЕ.

Групе су, како се наводи, оптужене за "прање мозга" младима.

Младић је испричао да су проповеди којим је присуствовао биле "веома строге и оштре", те да су им рекли да се не рукују са женама и не иду у кафиће и барове.

Проповеди којима је присуствовао тај младић држао је Зећија Ћазими, имам који је на одслужењу десетогодишње затворске казне након што је суд њега и шесторицу његових сарадника осудио због учешћа у борбама на страни ИД у Сирији од 2012. до 2014. и покушаја регрутовања младих у редове те милитантне организације.

Ћазими је на Јутјубу поставио видео-снимак у којем каже како је "крв неверника најбоље пиће", наводи РСЕ, а аналитичари објашњавају да добротворне организације с Блиског истока улазе у сиромашне, сеоске заједнице попут Качаника, које су власти занемариле и где је незапосленост око 40 посто.

То, додаје се, сиромашне младиће чини веома лаком метом за индоктринацију јер су од свих заборављени и остављени, а екстремистички проповедници дочекују их широких руку те им дају новац, храну...

"Исламске добротворне организације често воде школе, домове за децу и социјалне програме, али такође промовишу строга исламска правила. Чини се да је радикална идеологија створила упориште у Качанику, где није необично видети жене покривене у потпуности исламским велом или људе с неподшишаним брадама и у панталонама краћих ногавица, симболима исламских фундаменталиста", наводи РСЕ.

Власти Качаника категорично тврде да су углавном избациле радикале из града, али признају да су неки екстремисти једноставно прешли у илегално деловање и наставили да раде у приватним кућама, наводи РСЕ.

Локално становништво говори о колибама у шуми у којима екстремисти држе састанке и проповеди, а чувају их наоружани стражари – наводе косовски и страни медији, преноси портал.

Да је терористичка претња на Косову стална, сведочи и случај из маја ове године када је косовска полиција ухапсила четири особе за које се сумња да су припадници организације "Око народа" (Syri i popullit), а коју косовске власти сматрају криминалним друштвом.

"Сумња се да су припремали терористичке нападе", подсећа РСЕ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво