Мартиновић: Ко не гласа за Ану Брнабић, сам се искључио из коалиције

Посланичка група СНС-а ће јединствено гласати за предлог да Ана Брнабић буде премијер, изјавио је шеф те групе Александар Мартиновић, али и подвукао да је став те странке да је потребно да већину за њен избор обезбеде странке које су биле на листи "Александар Вучић – Србија побеђује".

Александар Мартиновић каже да у СНС-у очекују да ће ту одлуку подржати све посланичке групе у Скупштини које су биле део те изборне листе и да ће за избор Ане Брнабић гласати СДПС, ПУПС, Покрет социјалиста, Народна сељачка странка и Уједињена сељачка странка.

Став најјаче политичке странке СНС-а је да морамо да обезбедимо већину у Скупштини за избор нове владе, да ту већину треба да обезбеде оне посланичке групе које су биле на јединственој изборној листи "Александар Вучић, Србија победује”", рекао је Мартиновић у изјави Танјугу.

Мартиновић је подсетио да је Вучић на председничким изборима добио скоро 56 одсто гласова, тако да је реч о принципијелном ставу:

“Онај ко не буде гласао или онај ко се изјашњава против Ане Брнабић као кандидата за председника Владе, он се у ствари изјашњава против Александра Вучића. СНС не жели да допусти да је било ко уцењује, нити желимо да допустимо политичку ситуацију да од било кога зависимо”, рекао је Мартиновић.

Он је поручио другим политичким странкама да добро размисле да ли ће гласати за избор те владе, наводећи да је онај ко не гласа, према његовим мишљењу, сам себе искључио из коалиције са СНС-ом.

“Један од најважнијих догађаја у политичком животу сваке земље је избор владе. Онај ко не гласа за то, ма колико да му се не допадала одређена персонална решења, у ствари има проблем са политиком коју та влада намерава да води, а онај ко је против политике владе за коју се ми залажемо тешко да може да остане наш политички савезник”, рекао је он.

На питање да ли став Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, која је најавила да неће гласати за Ану Брнабић, значи одлазак те странке у опозицију, Мартиновић је рекао да је са тачке гледишта елементарне политичке логике “нелогично да не гласате за избор Владе, а да будете део владајуће коалиције”.

Мартиновић је рекао да је упознат са тим да је СПС заузео став да подржи избор Ане Брнабић, али и додао: 

Оно чиме се ми тренутно бавимо у СНС-у и оно што је важно за нас, за стабилност парламента и за стабилност целе државе, јесте питање да ли изборна листа "Александар Вучић – Србија побеђује" може сама, без било чије помоћи, да обезбеди већину за избор нове владе”, рекао је он.

Мартиновић је додао да поштује аутономију сваке посланичке групе, политичке странке и политичког лидера, али, с друге стране, то, каже, подразумева и одговорност за потезе које ће у наредном периоду повући.

Шеф посланика СНС-а је оценио да је састанак у седишту странке био садржајан, да су се чула бројна мишљења, али да је оно што је битно то да је сваки народни посланик из посланичке групе СНС могао да изнесе своје мишљење у вези са избором Владе.

“Посланици су изнели у дискусији различита схватања и виђења политичке ситуације, изнели мишљења о будућој председници Владе, али оно што је суштина то је да је после садржајне дискусује донет закључак да ће посланичка група СНС-а потпуно јединствено, једногласно, пуним срцем гласати за избор Ане Брнабић и њеног кабинета, јер сматрамо да је то у најбољем интересу Србије”, рекао је Мартиновић.

Према његовим речима, избор Ане Брнабић ће омогућити наставак позитивних, пре свега економских и финансијских, трендова и да ће омогућити бољи живот грађанима Србије у наредном периоду.

Мартиновић је рекао да верује да ће за избор Ане Брнабић бити убедљива парламентарна већина и да ће у суботу почети седница Скупштине на којој ће се разматрати измене Закона о министарствима, затим у понедељак након расправе о амандманима о томе гласати, да би у среду и четвртак на дневном реду био избор владе.

"Тако да би нова Влада Србије могла да положи заклетву већ у четвртак. То значи да ће Србија, ако све буде ишло по плану, добити Владу у року које је дефинисан Уставом", закључио је Мартиновић.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 19. јун 2017, 22:54)
anonymous [нерегистровани]

Znači jednoumlje

Svi u SNSu moraju da glasaju za predloženu, hoće li to biti javno ili tajno glasanje...hajde da bude tajno pa da vidimo ima li dotična podršku većine poslanika ili je ipak u pitanju neka vrsta diktature!?

(понедељак, 19. јун 2017, 18:29)
Marija anonymous [нерегистровани]

Demokratija, nema sta

Stvarno demokratski principi, pardon pritisci

(понедељак, 19. јун 2017, 18:21)
anonymous [нерегистровани]

pretnje

gospodina Martinovica su prevrsile svaku meru.Ko je Martinovic da preti koaliciji "uzmi ili ostavi".Nece to biti tako gospodine Martinovicu.