Макалистер: Србија на прави начин корача ка чланству у ЕУ

Србија на прави начин корача ка чланству у Европској унији, изјавио је известилац Европског парламента Дејвид Макалистер у интервјуу за "Вечерње новости".

"Нови извештај Европског парламента о Србији наводи више конкретних области у којима је Влада спровела далекосежне реформе усмерене ка испуњавању услова за чланство", подсетио је Дејвид Макалистер.

Упитан шта је за Србију најјача, а шта најслабија тачка, Макалистер је рекао да су реформе спроведене у настојању да се подстакне српска привреда веома импресивне.

"Важно је да се грађанима, а посебно млађим генерацијама обезбеди јасна економска перспектива да би осигурали њихову сталну подршку приступању Србије ЕУ", додао је Макалистер.

Према његовом мишљењу, недостаци који још треба да буду у потпуности отклоњени посебно се односе на јачање владавине права.

"Одржавање независног судства мора бити апсолутни приоритет", рекао је Макалистер.

Упитан може ли Србиија да одржава добре економске и политичке односе са Русијом и истовремено напредује ка ЕУ, он је рекао да оријентација Србије ка Европи, као и евентуалном чланству чланству у ЕУ, не искључује срдачне односе са осталим земљама у свету, уључујући и Русију.

"Истовремено, од држава које желе да се придрузе ЕУ очекује се да се ускладе са основним начелима заједничке спољне политике. То наравно важи и за Србију", рекао је Макалистер.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи