СНС подржао Вучићеву одлуку, до четвртка обезбеђивање 128 гласова за Ану Брнабић

Посланици Српске напредне странке подржали су једногласно одлуку председника Србије Александра Вучића да будући премијер Србије буде Ана Брнабић, каже потпредседница те странке Марија Обрадовић. Не искључује могућност нових избора, али каже да је то "мало вероватно".

Марија Обрадовић је, након састанка председника Србије и лидера СНС-а са посланицима СНС-а и листе коју је предводила та странка, изјавила да је исказана снажна подршка, а да предстоји да се до четвртка провери да ли има 128 гласова подршке за Ану Брнабић.

"У Скупштини Србије, до краја ове недеље, крећемо са расправом о формирању Владе Србије. Предстоји нам да пребројимо да ли имамо 128 гласова 'за'. То је веома озбиљан посао и веома одговорно приступамо томе", рекла је Обрадовићева.

Додала је да се око стотину присутних изјашњавало лично, да су имали различите ставове.

Многи, рекла је, нису били одушевљени предлогом за мандатара, али су одлучили да јој поклоне поверење због Вучића.

Многи такође нису били за веће учешће СПС-а у Влади, како је то предложио председник Србије и лидер странке.

Није искључила могућност да се не обезбеди подршка и иде на нове изборе, али је истакла да је за то "мала вероватноћа".

Како је рекла, треба рећи истину, јер је много важније што су људи устали и рекли због чега мисле да треба сада да подрже неку другу опцију, али и да верују у Вучића због свега онога што је урадио претходних година и да дају апсолутну подршку њему и његовој одлуци.

Додала је да није важно о коме је тачно реч, јер је најважније да је СНС јединствен тим.

"Различити тонови ме храбре, јер поништавају тезу да је овде једногласје, да нема оних који мисле и говоре другачије. За нас је Србија на првом месту, важно је да смо јединствен тим без обзира на разлике", рекла је Обрадовићева.

Додала је да је Брнабићева веома посебна, посвећена послу, са одличним међународним контактима, и особа која је имплементирала бројне пројекте.

"Чекамо до четвртка да видимо да ли ћемо имати 128 гласова. Настављају се разговори са коалиционим партнерима и важно је да у новој влади не буду само представници листе 'Србија побеђује', већ мора да нас буде много више", рекла је Обрадовићева.

Како је навела, било је оних који нису за веће учешће СПС-а у Влади, али је Вучић за то да се настави снажна сарадња са СПС-ом.

Обрадовићева каже да очекује да, уколико буде 128 гласова за подршку Ани Брнабић, у четвртак стигне предлог о новом саставу Владе и Предлог закона о министарствима, како би у суботу започела расправа и у року, до 30. јуна, буде изабрана нова влада.

Уколико тога не буде, идемо на нове изборе, иако нико у СНС-у није одушевљен том идејом, рекла је Обрадовићева на конференцији за новинаре.

"Нико од нас није одушевљен том причом, али неке ствари не можемо учинити на силу. Нико се не радује изборима, мала је могућност и мала вероватноћа, али не бежимо од тога", рекла је Обрадовићева.

Поновила је да предстоје разговори са коалиционим партнерима, како са онима који су били на листи са СНС – Покретом социјалиста, СНП-ом, СДПС-ом, ПУПС-ом, тако и са осталима.

"Да их Вучић још једном саслуша и видимо колико је њих спремно да гласа тог дана", рекла је Обрадовићева.

Наредни дани, додала је, служе да се прецизира да ли ће неко дати подршку или неће и која је цена те подршке.

"Због тога спомињемо изборе као могућу варијанту. СНС и Александар Вучић неће трпети притиске и уцене, зато и спомињемо евентуалне изборе", рекла је Обрадовићева.

Упитана да ли ће инсистирати да посланици Јединствене Србије гласају за то да Брнабићева буде премијер, Обрадовићева је рекла да нема приморавања.

"Изнели смо одлуку, дали смо аргументе за то и не видим ништа што би било против интереса Србије уколико гласате за ову одлуку. Ако неко други има другачији став, наравно да има право да то мисли, али ако не будемо успели да сакупимо 128 гласова са наше листе и оних странака које буду желеле да подрже, онда ћемо ићи на изборе", рекла је Обрадовићева.

На питање да ли ће Јединствена Србија бити део владајуће коалиције уколико буду гласали против одлуке да Брнабићева буде премијер, Обрадовићева је одговорила контрапитањем: "Како они могу да буду у Влади уколико буду гласали против ње?"

Када је реч о разлозима посланика који су били против избора Брнабићеве, Обрадовићева је рекла да ће то моћи да се чује у Скупштини Србије, током расправе, и да није на њој да о томе говори.

Александар Вучић је након састанка новинарима кратко рекао да "није било лако".

На питање новинара да прокоментарише то што Социјалистичка партија Србије "тражи" четири плус једно место у Влади Србије, Вучић је рекао: "Верујем да ће све бити у реду."

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво