Отварање поглавља без саплитања

За два дана Србија ће отворити још два поглавља у преговорима о чланству са Европском унијом - поглавље 7 о правима интелектуалне својине и поглавље 29 које се односи на Царинску унију. Са два новоотворена поглавља у преговорима имаћемо 10 отворених, од којих су два привремено затворена.

Двадесет осам чланица, једногласно, без расправе, дало је сигнал да се отворе поглавља о Царинској унији и о правима интелектуалне својине.

Боља заштита ауторских права, жигова, патената, географских ознака порекла – то би требало да буде резултат преговора у оквиру поглавља 7, aли и јачи позив страним инвеститорима.

"Неопходно је да покажемо да, осим што усвајамо законе, умемо и да их применимо у пракси па ће у том смилу неки даљи акценат бити у јачању институционалних капацитета Србије како бисмо ЕУ показали да имамо и кадар и знање и воље да обезбедимо адекватан ниво заштите права интелектуалне својине", објашњава Андреа Радоњанин из Националног конвента о Европској унији.

За разлику од готово свих претходних, која су наилазила на препреке из окружења или даље Европе при отварању, зелено светло за седмицу и двадесет деветку упаљено је без билатералних условљавања.

"Мислим да ова два поглавља нису склона толико политизацији. Мислим да су ове државе које су покушавале да угурају билатералне проблеме у процес преговарања Србије о уласку у ЕУ, да су на неки начин добиле упозорење, ударене су по прстима од стране пре свега Немачке као најутицајније чланице ЕУ – да је то једноставно неприхватиљиво, да то нема смисла. Дакле, мислим да ће сада бити политички све теже гурати нека билатерална питања и спречавати отварање поглавља позивајући се на неке ствари које у ствари немају никакве везе са процесом уласка Србије у ЕУ", каже Слободан Зечеић са Института за европске студије.

Нема дилеме, међутим, да над свим поглављима стоји оно једно – пред сваки нови европски корак Унија тражи напредак у дијалогу са Приштином.

"Била је тема и пред отварање ова два поглавља, значи дато је зелено светло и то је за нас позитивна чињеница да није било већих условљавања, али не треба мислити да их можда неће бити у будућности. Ми смо мало и незадовољни – зашто само два поглавља? Ми смо били спремни на три или четири. Ипак је добро да постоји нека динамика и то је веома позитивна чињеница", наглашава шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

После више од две године преговора, Србија је отворила десет поглавља, привремено затворила два. Разговор Брисела и Београда о правима интелектуалне својине и Царинској унији поклапа се са почетком преговора о изласку Велике Британије из Уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи