Дачић: Гласаћемо за Ану Брнабић, Ружић за министра

Социјалистичка партија Србије гласаће за избор Ане Брнабић за премијера Србије, а очекују да им се повере четири ресора, саопштио је лидер те партије Ивица Дачић.

Дачић је то рекао новинарима након седнице Председништва, а пред седницу Главног одбора странке, и навео да су разговарали и о кадровским решењима СПС-а у новој влади.

Дачић је прецизирао да је реч о Славици Ђукић Дејановић, Александру Антићу и Бранку Ружићу, којег социјалисти виде као министра јавне управе и локалне самоуправе, те о њему самом као потпредседнику владе и министру спољних послова.

Међутим, додао је Дачић, социјалисти су заинтересовани и за министарство екологије уколико га буде, али је навео и да о том кадровском решењу нису разговарали, јер је то још хипотетичко питање.

Председник социјалиста је поновио да је још још једном истакнуто да је одлука да се подржи заједнички кандидат Александар Вучић била исправна и да је постигнута велика победа.

"Мислим да је оно што је за нас најбитније је да је из свега тога произашао нови квалитет, значајно виши ниво међусобног поверења између СПС-а и СНС-а и самим тим, оно што је за нас најважније, наставак даље сарадње и стратешког планирања те сарадње у будућности", рекао је Дачић.

Стога, каже, није ни било никавих дилема да ли ће се СПС наставити коалицију са СНС-ом и гласати за Брнабићеву, односно предлог нове владе који она буде изнела.

"Желимо пуно успеха мандатару кога је предложио Вучић и желимо да се што пре формира влада и настави даљи рад", истакао је Дачић.

Поновио је да СПС није подржао Вучића као кандидата за председника зато што је тражио или очекивао премијерско место.

"Између премијерског места и решења да СПС има већи број чланова Владе Србије, ми смо увек за друго решење", каже лидер социјалиста.

Са Јединственом Србијом ће тек разговарати о ставу те странке да неће гласати за Брнабићеву.

На питање да ли то значи да ЈС не даје подршку Вучићу тиме што неће гласати за Брнабићеву, Дачић је рекао да не може о томе много да говори, али сматра да "није такав ниво њихове одлуке".

"Али, мора се водити рачуна о целом контексту, без обзира на персонално питање ко је је мандатар и ко ће бити премијер. Овде су у питању много дубљи и у основи темељитији политички односи, него што је само то питање. Тако да свакако и то треба имати у виду - да је реч о предлогу Александра Вучића и да то није питање само Ана Брнабић".

Треба, сматра Дачић, наћи решење тако да коалиција остане заједно и да се очува политичка стабилност у Србији.

На опаску да је речено да ће се у влади бавити политиком, Дачић је рекао да неће бити никаквих проблема у функционисању владе и да жели Брнабићева пуно успеха, а да ће лично дати максималан допринос како би нова влада била успешна.

Није могао да коментарише то да ли у СНС има оних који неће гласати за Брнабићеву.

"Мислим да је важно да тај предлог добије подршку, јер је то предлог Александра Вучића. Уосталом, неизбор владе до одређеног рока повлачи и подразумева политичке и правне последице, а то је распуштање Скупштине и парламентарни избори. То треба имати у виду и мислим да Србији у овом тренутку то не само да није потребно, него није ни добро".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се