Блумберг: Вучићев избор Брнабићеве – храбар потез

Одлуком да повери мандат за састав нове владе Ани Брнабић, председник Србије Александар Вучић изабрао је независно и ново лице у политици да постане први декларисани геј премијер у источној Европи, док покушава да направи равнотежу између настојања Србије да се придружи ЕУ и одржи блиске односе са Русијом, пише америчка агенција "Блумберг".

Блумберг избор Александра Вучића види као "храбар потез" у "конзервативној балканској земљи", која никада није имала жену на челу своје владе и која је радила на побољшању права мањина након "вишедеценијског занемаривања" тог питања.

Агенција подсећа да је Брнабићева, технократа, образована у САД и Великој Британији, дошла на чело Министарства јавне управе и локалне самоуправе прошле године, као и да се ангажовала у раду међународних организација и страних инвеститора, али сматра да је имала "мало утицаја".

Стратег у инвестиционој компанији "Блубеј асет менаџмент" Тимоти Еш сматра да ће именовањем Брнабићеве Србија привући много пријатеља у ЕУ што ће помоћи земљи у процесу приступања ЕУ.

"То показује снагу Вучићеве сопствене унутрашње политичке позиције – имајући у виду његове три изборне победе заредом, и вероватно његово поверење у способности Брнабићеве", рекао је у поруци агенцији.

Према речима критичара, додаје Блумберг, као лидер владајуће СНС Вучић би могао да искористи именовање слабо познатог званичника да пребаци власт са премијера на протоколарну функцију председника и влада из сенке.

Блумберг истиче и да је Вучићева одлука да именује Брнабићеву за премијера Србије наишла на критике проруских националиста, а чак и неких Вучићевих коалиционих партнера, који су оптужили председника да је подлегао притиску Запада тим потезом.

Иако Луксембург и Ирска имају геј премијере, истиче агенција, Брнабићева је први декларисани геј политичар у источној Европи који је именован на највишу позицију у влади.

Брнабићева мора да добије одобрење парламента како би ступила на дужност што је скоро осигурано захваљујући већини коју владајућа странка има у Скупштини, истиче агенција.

Како би наставила са кретањем Србије ка ЕУ, она ће морати да води Србију кроз разговоре о нормализацији односа са Приштином, прогура законе о правосуђу и реформише економију.

Вучић је, подсећа америчка агенција, обећао да никада неће признати једногласно проглашену независност Косова нити прикључити земљу НАТО-у, а залагао се за одржавање традиционално снажних односа са Русијом.

Блумберг сматра и да ће нова Влада Србије морати да поправи односе са балканским суседима, након оптужби из Црне Горе и Македоније да је Србија имала улогу у покушајима да охрабри проруске снаге у тим земљама како би угрозила њихове напоре да се придруже ЕУ.

Избором Брнабићеве за мандатара за састав нове владе актуелни министар спољних послова Ивица Дачић, који је лобирао за одржавање снажних односе са руским председником Владимиром Путином, нашао се у другом плану, оцењује америчка агенција.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво