Реаговања поводом именовања Ане Брнабић за мандатара

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поздравила је именовање Ане Брнабић за мандатара. Лидер СПС-а Ивица Дачић, који је, према писању медија, до самог краја био у најужем избору, у првој изјави каже да није разочаран и да се није ни наметао. Представници политичких партија реаговали су различито на избор Брнабићеве.

Зорана Михајловић је оценила да је избор председника Србије Александра Вучића да за мандатара Владе предложи Ану Брнабић у најбољем интересу Србије и изразила уверење да ће Брнабићева Србију водити путем сарадње са светом и даљег економског развоја и реформи.

"Очекујем да ће Ана Брнабић добити убедљиву подршку посланика у парламенту и да ће бити вођа тима који ће Србију и даље водити ка ЕУ и да у наше друштво уводи толико потребне европске стандарде. У остваривању тих циљева имаће моју пуну подршку", поручила је Михајловићева, саопштено је из Министарства грађевине.

Лидер СПС-а Ивица Дачић, који је, према писању медија, до самог краја био у најужем избору, у првој изјави каже да није разочаран и да се није ни надметао. Сматра да је сарадња СНС-а и његове странке сада још чвршћа, као и сада очекује веће учешће СПС-а у влади.

Потпредседник СПС-а Бранко Ружић изјавио је да предлог председника представља дубоко промишљен, државнички и политички одговоран потез.

Српски покрет обнове поздравио је Вучићеву одлуку. Њен избор је, наводе у СПО-у, јасан показатељ да ће Србија наставити пут европских интеграција и да је одлучна у спровођењу реформи.

Међусобни односи Либерално-демократске партије и будуће премијерке Ане Брнабић зависиће од њене политике, а не од њене личности, поручио је председник ЛДП-а Чедомир Јовановић. У саопштењу је навео да однос те странке према мандатарки зависи од њене спремности да направи разлику између Брисела и Москве, дефинишући као приоритет европску будућност земље.

Председник ДС-а Драган Шутановац каже да је информација о имену мандатара за састав нове владе потпуно небитна, јер Александар Вучић једини одлучује о судбини народа.

Лидер Двери Бошко Обрадовић оцењује да је очигледно да западни центри моћи имају веће поверење у Ану Брнабић него у било ког другог из СНС-а или њиховог коалиционог партнера.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је оценила да је избор Ане Брнабић кључни искорак ка афирмисању родне равноправности.

"Први пут у историји, Србија ће добити премијерку, šто представља стварни и кључни искорак ка афирмисању родне равноправности. Иако су и до сада жене на високим позицијама у извршној власти показале стручност, способност и професионализам, овим чином принцип једнакости жена и мушкараца и политика једнаких могућности за Србију постају реалност", оцењује повереница Јанковић, наводи се у саопштењу.

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да је одлука да се мандат за састав нове владе повери Ани Брнабић важна за стратешко опредељење чланства Србије у ЕУ, те да се радује што је та важна и одговорна улога понуђена једној жени.

ЛГБТ организација "Да се зна" сматра да је председник Србије Александар Вучић, именовањем Ане Брнабић за мандатара, исписао нову страницу у историји српске демократије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво