Курти: Влада не може да зависи од два главна града

Лидер ултрадесничарског покрета Самоопредељење и кандидат за премијера Аљбин Курти, je изјавио да нова влада у Приштини не може да зависи од Српске листе, "јер би у том случају та влада имала два главна града, и Приштину и Београд".

У случају да прворангирана коалиција са Рамушом Харадинајем као кандидатом за премијера формира владу, гласови српских посланика су неoпходни.

"Они не могу да формирају владу зато што немају довољан број гласова, а, друго, уколико желе да формирају владу са Српском листом, односно са Вучићем, онда ће то Косово ставити у невероватну политичку кризу, невиђену од послератног периода", рекао је Курти у интервјуу за Радио Слободну Европу.

Убеђен је каже, да право да формира нову владу припада покрету Самоопредељење.

"То ћемо урадити тако што ћемо разговарати пре свега са коалицијом Демократског савеза, Алијансе ново Косово и Алтернативе, али и са посланицима појединачно, који су део коалиције Демократске партије", објаснио је оснивач покрета Самоопредељње.

Самоопредељење је једина албанска партија која је на изборима наступила самостално, и добила 27 одсто гласова, односно удвостручила је број посланика у Скупштини.

На првом месту је коалиција Демократске партије, Алијансе за будућност и Иницијатива, као и још 10 мањих партија, са кандидатом за премијера Рамушом Харадинајем.

На трећем је коалиција Демократског савеза, досадашњег премијера Исе Мустафе, Алијансе ново Косово и Алтернатива.

Ниједна политичка снага није добила довољан број гласова да формира владу самостално.

Курти наводи да је председник Хашим Тачи у обавези да њему понуди мандат, а након што највећа коалиција не буде успела да формира владу.

Оснивач покрета Самоопредељење је навео и да се састао са већином страних амбасадора у Приштини, те да је став америчког амбасадора Делавија био веома јасан – а то је да ће САД сарађивати са сваким ко буде успео да сакупи гласове, најмање 61 колико устав и закон захтева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи