Биографија Ане Брнабић

Мандатар за нови састав Владе Србије Ана Брнабић је у Немањину 11 ушла прошле године као нестраначка личност, а један је од оснивача НАЛЕД-а. Председник је образлажући одлуку рекао да Брнабићева има стручне и личне квалитете и да је уверен да ће радити добро.

Александар Вучић је предложио досадашњу министарку за државну управу и локалну самоуправу Ану Брнабић за мандатара за састав нове Владе Србије. Она је 2016. у Вучићеву владу ушла као нестраначка личност.

Последњих месец дана, када се у јавности спекулисало о имену новог премијера, Брнабићева је на питање да ли би била на челу Владе, једном приликом рекла:

"Хајде данас да останемо на томе да ћу остати део тима, зато што то дугујем човеку који ме је довео у тај тим и коме и као председнику треба подршка."

Раније је изјавила да ко год буде премијер – биће му тешко.

Последња седница Владе којој је председавао премијер Александар Вучић за њу је, како је рекла, била доста емотивна, с обзиром на то да премијер, поред великих успеха које је донео Влади, увек изненади позитивним стварима које не очекујете.

Говорила је и о томе да је њена жеља била да Вучић остане на месту премијера, али да је његова процена била да је важнија стабилност државе као гарант тога да ће Влада наставити са непопуларним али преко потребним реформама.

Ана Брнабић је прва јавно декларисана геј особа у Влади Србије, а Вучић је прошле године, најављујући да ће Брнабићева бити у његовом кабинету, рекао да она не крије своју сексуалну оријентацију, те да је то њено право, а да га занима њен резултат.

"Она је толико фина и љупка, рекла ми је: ‘Председниче, ако вам то смета, сигурна сам да ће о томе сада говорити, а ја сам одговорио: ‘Не, мене занима само твој резултат, а знам колико си стручна и вредна'", рекао је тада Вучић.

Навео је да у њеној биографији нема мрље, да је то жена која има изванредну енергију и која је много учинила за све нас, те да се веома радује заједничком раду.

Готово сви електронски медији у региону тада су пренели да је мандатар Александар Вучић објавио предлог за састав нове владе, а део медија је акценат ставио на то да је за министарку у будућој влади предложена Ана Брнабић која, како се наводи, не крије да је хомосексуалног опредељења.

Пословна биографија

Ана Брнабић је рођена 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији, наводи се на сајту Владе Србије.

Члан је Управног одбора непрофитне фондације Пексим, која стипендира талентоване студенте из Србије и Македоније који се након магистарских студија на Кембриџу враћају у домовину како би помогли економски и друштвени развој.

Била је директор компаније "Континентал винд Србија" (Continental Wind Serbia – CWS), где је радила на реализацији инвестиције вредне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

Важну фазу у њеној пословној биографији представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID). Била је заменик директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Током тог ангажмана, учествовала је у увођењу концепта локалног економског развоја у Србији и јачању потенцијала општина да унапређују пословни амбијент на локалу, уз активну промоцију инвестиција.

Постаје члан, а потом и председник Управног одбора НАЛЕД-а, који добија статус највеће самосталне приватно-јавне организације која се залаже за унапређење привредног амбијента у Србији и која је у тесној сарадњи са Владом Републике Србије допринела јачању конкурентности Србије у међународним оквирима и на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Добитница је признања "Бизнис дама године" у категорији "Друштвено одговорно пословање" за 2013. годину. Брнабићева је и добитница награде "Дуга" Геј стрејт алијансе за 2016/2017. годину.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво