Европски парламент усвојио Резолуцију о Србији

На пленарном заседању у Стразбуру, великом већином гласова европосланици су усвојили Резолуцију о Србији, која "поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција".

Европски парламент је усвојио Резолуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процеса.

Европски парламент је на пленарном заседању у Стразбуру великом већином гласова – 524 гласа "за" од присутних 673 – усвојио Резолуцију о Србији.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер изјавио је да је јасна већина европских парламентараца гласала за Резолуцију о Србији и показала да подржава наставак европске оријентације Србије.

"Задовољан сам. Јасна већина на пленарном заседању је гласала за мој извештај. Њих 524 је гласало 'за', а 70 'против'. То показује да велика већина посланика Европског парламента подржава наставак проевропске оријентације Србије", изјавио је Макалистер после изгласавања Резолуције о Србији.

Резолуција "поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција", а држава позива да у комуникацији са грађанима "активно промовише своју европску стратегију".

Европски парламент поздравља отварање осам поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом.

Резолуцијом се и овога пута наглашава да је примена реформи кључна за наставак европског пута Србије.

Поздравља се и генерално побољшање економске политике у земљи и напредак ка функционалној тржишној економији.

Наглашава се важност средњих и малих предузећа у економији Србије и позива на "даље побољшање пословног окружења" у земљи.

И ове године Србија је од стране Европског парламента позвана да "постепено усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији."

"Заштитити рањиве групе"

Србија је похваљена за "конструктиван и хуман однос" према мигрантима.

"Резолуција наглашава да је у Србији "направљен напредак у области правосуђа", али да "независност правосуђа још није осигурана у пракси".

Такође се износи "забринутост због недовољног напретка у борби против корупције", а од Србије се тражи "јасна политичка воља да се то питање реши".

Европски парламент поздравља "активну улогу Србије у међународној и регионалној полицијској и правосудној сарадњи" као и напредак у борби против организованог криминала и тероризма.

Резолуција наглашава важност независних регулаторних тела у земљи као што су институција омбудсмана, повереника за информације од јавног значаја и Агенција за борбу против корупције.

Од Србије се тражи даље залагање на заштити припадника рањивих група као што су Роми, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, мигранти и затвореници.

Једина област за коју у Европском парламенту кажу да нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Од власти у Србији се тражи да осигурају и примену закона о заштити мањина.

Војводина се помиње као део Србије који је "одржао висок степен заштите мањина".

Истовремно Европски парламент поручује да " аутономија Војводине не сме бити ослабљена".

Резолуцијом Европског парламента похваљен је "конструктиван приступ Србије билатералним односима у региону, било да су у питању земље на путу ка ЕУ или чланице ЕУ".

Забринутост због тензија између Београда и Приштине 

Од Србије је и овога пута затражена пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, а као један од кључних приоритета евроинтеграција Србије наводи се нормализација односа са Приштином и "пуна примена" договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и "питање Заједнице српских општина".

Две стране се позивају да дефинишу "нове теме разговора у оквиру дијалога, у циљу бољег живота грађана и свеукупне нормализације односа".

Овогодишња Резолуција о Србији бележи и забринутост Европског парламента због тензија између Београда и Приштине са почетка године, а две стране су позване да се уздрже од акција које би могле да угрозе постигнути напредак у дијалогу.

Ова резолуција за основу је имала извештај известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера о напретку Србије у 2016. години.

Након подношења 325 амандмана усаглашени текст нацрта Резолуције усвојен је крајем фебруара на седници Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Финално изгласавање Резолуције одлагано је два пута – прво због председничких избора у Србији, а затим и због ванредних парламентарних избора на Косову.

Европски парламент годишње усваја резолуције о напретку свих земаља које су у процесу приступања ЕУ.

Те резолуције нису обавезујућег карактера, али имају тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ. 

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво