Макалистер: Србија јасно иде ка чланству у ЕУ

Известилац Европског парламета за Србију Дејвид Макалистер изјавио је да је порука Европског парламента да Србија има будућност у ЕУ и да очекује отварање нова два поглавља у преговорима са ЕУ.

"Србија јасно иде ка чланству у ЕУ. Земља је отворила осам поглавља, од којих су два привремно затворена, а очекујемо отварње два нова поглавља", рекао је Макалистер отварајући дебату у Европском парламенту о Резолуцији о Србији. 

Дејвид Макалистер је нагласио да су три тачке битне на путу Србије у ЕУ - владавина права, економске реформе и регионална сарадња и добросуседски односи. Он је поновио да је напредак у поглављима 23 и 24 као и у нормализацији односа са Приштином "неопходан" за напредак Србије на путу евроинтеграција. 

Малта, као председавајућа Европским саветом, поздравила је напредак Србије у процесу приступних преговора као и у сарадњи са ЕУ и регионом. 

"Србија је у 2016. години направила важан напредак. Битно је да је тај напредак стабилан и да се наставља", поручила је представница Малте Хелена Дали.

Она каже да ће малтешко председавање организовати Међувладину конференцију са Србијом следеће недеље на којој би требало да буду отворена поглавља која ће добити зелено светло свих земаља чланица.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан испред Европске комисије поздравио је, како је рекао, избалансирану Резолуцију Европског парламента о Србији која је по њему у складу са извештајем о напретку Комисије из 2016. године.

"Србија је направила добар напредак ка чланству у ЕУ што је стратешки циљ који су поставили и Влада и председник Александар Вучић", поручио је Хан. 

Комесар Хан је похвалио Србију за напредак у области регионалних односа, у дијалогу са Приштином, као и у реформи јавне управе и напора уложених у решавање миграционе кризе. Хан је изјавио да очекује наставак дијалога са Приштином и да ће се енергија у Србији, после председничких избора, усмерити на реформе.

У наставку расправе европски посланици су констатовали да је извешатај о Србији "избалансиран", да је земља направила напредак али и да има мањкавости превасходно у области владавине права што се односи на борбу против корупције и организованог криминала, поштовање медијских слобода и слободе изражавања као и поштовање људских права.

Представница социјалдемократа у Европском парламенту Тања Фајон нагласила је да "Србија мора много више да ради на достизању ЕУ стандарда у области владавине права, демократије и људских права". 

Она је изразила забринутост због стања у медијима у Србији и пренела поруке младих у Србији који се, како је пренела Фајон, жале да не могу добити посао без партијске књижице. 

Представница Зелених, Улрике Луначек је поред похвала на рачун отварања нових поглавља у приступним преговорима Србије и напретка земље ка функционалној тржишној економији, изнела забринутост због слободе медија у Србији, реторике која је, према њеним речима, била оштра током изборне кампање за председника Србије, примећених нерегуларности током изборног процеса, али и због изостанка напретка у истрази у случају "Савамала". 

Представник социјалдемкрата из редова румунских парламентараца Виктор Боштинару обратио се у свом излагању Европској комисији и поручио јој да не сме да подржава тзв. "стабилократију" односно да је "стабилност важна али не по цену жртвовања других вредности". 

Међу посланицима који су се јавили за реч током дебате о Србији била је и хрватска посланица Ружа Томашић која је нагласила да није задовољна напретком Србије нити Европском комисијом која "дозвољава да отворена питања не буду решавана". Томашићева је као примере навела питање граница, имовине и људских права.

Независна представница мађарских парламентараца Кристина Морави је у свом излагању тражила "пуну аутономију за мађарску националну мањину у Војводини" и то по цену заустављања приступања Србије ЕУ.

У закључку расправе комесар за реговоре о проширењу Јоханес Хан и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер закључили су да је Србија "покретачка снага у региону" и да је" јасна порука дебате да већина европских парламенатраца подржава чланство Србије у ЕУ."

Европски парламент ће сутра гласати и усвојти Резолуцију о Србији. Документ нема обавезујући карактер, већ карактер политичке препоруке једне од три најзначајније ЕУ институције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво