Симић: Српска листа остварила главни политички циљ

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је у Косовској Митровици да је та странка на ванредним косовским изборима у недељу остварила главни политички циљ и да су, према најновијим подацима, освојили девет од десет места резервисаних за Србе.

Симић је рекао да је Српска листа са више од 40.000 гласова забележила рекорд у броју освојених гласова за српску партију на КиМ и да ће у будућем сазиву косовског парламента имати довољно посланика да спрече промену устава, промену граница наше земље и да се супротставе формирању такозване косовске војске.

"Упркос немогућим условима, томе што је за друге листе радио целокупан албански естаблишмент и готово целокупна међународна заједница, са огромним финансијским, политичким и медијским ресурсима, повећали смо број гласова за више хиљада", рекао је он.

Симић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици казао да је, према подацима Српске листе са скоро 100 одсто обрађених бирачких места, Српска листа освојила 40.886 гласова, Прогресивно-демократска странка 1.408, Самостална либерална странка 3.113 и Партија косовских Срба 1.941 глас.

"То значи да ће посланички клуб Српске листе, по овим бројевима, заједно са представником Горанаца, вероватно имати 10 посланика, што је за једног посланика више него у претходном сазиву", нагласио је председник Српске листе.

Он је навео да је под знаком питања само да ли ће посланички клуб бројати девет или десет посланика, с обзиром на то да се очекује бројање и тзв. условних гласова где, како је рекао, очекује додатни раст броја гласова.

Симић није искључио да због, како је навео, малих бројева гласова који су потребни због специфичног система који фаворизује мање листе, још једна од листа добије мандат.

"У име Српске листе желим још једном да захвалим грађанима. Убедљивом победом Српска листа постала је опуномоћени представник српског народа у покрајинским институцијама, где ћемо се борити да поверење и очекивања грађана и наше државе Србије остваримо", закључио је Симић.

број коментара 0 Пошаљи коментар