Србији 96 милиона евра бесповратно из претприступних фондова ЕУ

Министарка за евроинтеграције и национални координтор за ИПА фондове Јадранка Јоксимовић је у Бриселу, са европским комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, потписала пакет од 96 милиона евра помоћи Србији.

У питању су бесповратна средства из претприступних фондова ЕУ за 2016. годину, а биће намењена за подршку малим и средњим предузећима (МСП) и локалним самоуправа.

"Укупна пакет за 2016. годину јесте 166 милиона евра. Данас смо потисали први део финасијског споразума у вредности од 96 милиона евра. Желим да истакнем да смо овај новац за 2016. годину програмирали тако да пре свега оде у оне области за које желимо да буду кичма нашег економског одрживог развоја, а то су мала и средња предузећа и јачање локалних самоуправа", изјавила је Јадранка Јоксимовић.

Она је нагласила да су развој малих и средњих предузећа и подршка локалних самоуправа свима онима који желе да започну приватни бизнис нешто што ће људи на локалу конкретно осетити и што ће довести до локалног и регионалног развоја.

"Та формула европске интеграције, фондови који нам стоје на располагању и укупан локални и регионали развој јесу добитна комбинација у будућим годинама у којима ћемо ми као земља кандидат преговарати, а онда бити потпуно спремни и за чланство у ЕУ и за много веће фондове који земљама чланицама стоје на располагању", поручила је Јоксимовићева после потписивања првог пакета претприсупних средстава за 2016. годину.

И министарка Јоксимовић и комесар Хан су нагласили да је ЕУ апсолутно највећи донатор и инвеститор у Србији.

"У последњих 15 година више од три милијарде евра бесповратних средстава је дато Србији да користимо на транспарентан и ефикасан начин. Ја вас уверам да за три година, колико ја координирам фондовима ЕУ у Србији, ни једна неправилност није уочена, а тамо где јесте државни органи су реаговали. Сви ће и у будуће, од локала до највиших нивоа, морати да користе фондове на најтранспарентнији могући начин", казала је Јоксимовићева.

Хан је рекао да ће средства из ИПА фондова послужити за припрему Србије за чланство у ЕУ.

"Нема алтернативе европској перспективи. Ускоро ћемо отворити два нова поглавља и то показује јаку посвећеност ЕУ европској перспективи Србије. Много још мора да се уради, а ових 95 милиона евра ( из ИПА фондова за 2016. годину) ће допринети даљем развоју и јачању земље у правцу спремности за улазак у ЕУ, надам се веома брзо", закључио ја Хан.

Хан је нагласио је од 2007. године ЕУ издвојила преко две милијарде евра за помоћ Србији на путу евроинтеграција.

"Ово говорим јер се понекад у јавности претпоставља да други много више дају (Србији). Чињенице и цифре су јасне и говоре да је ЕУ далеко најавећи донатор. Мислим да заједно морамо да радимо на исправљању овакве слике јер други не дају ништа или доприносе много мање, а слика у јавности је друкчија", нагласио је Хан.

Он је закључио да је европска перспектива Србије јасна што је, подсетио је, нагласио и председник Србије Александар Вучић на својој последној прес конференцији у својству премијера. 

Јоханес Хан, који сутра стиже у Србију, биће и први високи званичник ЕУ који ће посетити новоизабраног председника Србије Александра Вучића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво