Селаковић: Име мандатара између 11. и 15. јуна

Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић каже за РТС да између 11. и 15. јуна можемо очекивати да се саопшти име мандатара за састав нове Владе Републике Србије. Уверен сам да ће бити изабрана опција која је најбоља за Србију, напомиње Селаковић.

Никола Селаковић је у интервјуу за Дневник РТС-а рекао да ће консултације са представницима изборних листа бити обављене у понедељак и уторак, односно 5. и 6. јуна на основу члана 112 става 3 Устава Републике Србије и члана 18 Закона о Председнику Републике.

"Председникова је надлежност да саслуша мишљења представника изборних листа пре него што Народној скупштини саопшти име мандатара за састав будуће Владе. На саме састанке позивају се представници изборних листа почев од оних које су освојиле највећи број мандата у овом сазиву Народне скупштине, до оних који имају најмањи број мандата", објашњава Селаковић.

Све ће бити завршено за два дана?

Тако је, ти разговори, састанци са свим представницима изборних листа биће окончани у уторак.

Председник је најавио од сутра згуснут распоред, очекује га крајем недеље и пут у Казахстан, када можемо да очекујемо да саопшти име мандатара?

Између 11. и 15. јуна, након председниковог повратка са службеног пута из Астане можемо очекивати да се саопшти име мандатара за састав нове Владе Републике Србије.

Александар Вучић је рекао да постоје три опције за премијера, једна је да то буде неко из СНС-а, друга из СПС-а односно Ивица Дачић и трећа да то буде нестраначка личност. Да ли можете да нам откријете којој опцији је најближи?

Председник је једини који то добро зна, чули сте тај став, мислим да је став јасан. Он је, што је неуобичајно можда, још раније изашао са те три опције, а оно у шта сам уверен је да ће бити изабрана она која је најбоља за Србију.

Шта Ви мислите, да ли би нови премијер требало да буде стручњак или политичар?

Потпуно сам уверен да је најбоље за будућег председника Владе да буде неко ко може да одговори једној доброј, квалитетној сарадњи са новим председником. Александар Вучић је као председник Владе показао да је најбоље умео да води Владу Србије, а онај ко ће га наследити на том месту мора да буде неко ко ће бити у доброј мери и даље његов најефикаснији и најбољи могући сарадник.

Ви сте истовремено и функционер Српске напредне странке, да ли сте међу онима који сматрају да би премијер требало да буде из редова најјаче странке?

Као неко из СНС-а, наравно да ми је увек најближи онај који је део странке којој и сам припадам, али сам уверен да неко ко је био у стању да освоји 55,08 одсто гласова у првом кругу избора и буде изабран за председника Републике са највећим поверењем грађана, да је апсолутно таква особа као што је Александар Вучић власна да сама изабере и каже за кога мисли да је најадекватније решење за место мандатара којој год странци да припада или не припада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара