Вучић: Верујем да је једна западна служба дала транскрипте разговора из Македоније

Премијер Србије Александар Вучић је најавио повећање плата до краја године за девет, десет или 11 одсто. Наводи да се на изборима за председника Србије кандидовао и победио како би "спречио повратак у прошлост". Говорећи на ТВ "Пинк" о праћењу новинара Мирослава Лазанског у Македонији, Вучић је рекао да сматра да иза тога стоји једна западна служба.

Одлазећи премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је срамно што су у Македонији дали транскрипте прислушкиваних разговора лидера српске партије, дипломате Амбасаде Србије и новинара из Београда и да не верује да су они то урадили, већ једна западна служба, преноси Фонет.

Вучић је, у опроштајном наступу као премијер, на телевизији Пинк, запитао ко су ти медији који објављују прислушкиване разговоре, и поручио да у Србији тога није било док је он био на челу Владе.

Рекао је да се на изборима за председника Србије кандидовао и победио како би "спречио повратак у прошлост", што су хтели да ураде "они који су земљу уништавали и урушавали".

Вучић је нагласио да су из иностранства постојали велики притисци и да је уложено доста новца да се сруши његова Влада, али да би се то обелоданило је "потребна одређена историјска дистанца".

Поводом најаве да ће на дан његове инаугурације, када ће се окупити око 2.000 људи да га поздрави, бити "организован контрамитинг", Вучић је рекао да никоме неће бити дозвољено да уруши стабилност и мир земље, преноси Танјуг.

"Најављују контрамитинге, да ће неког да туку, рекли су ми из служби... Не можете никог да бијете, нећемо вам дозволити, ником нећемо дозволити да уруши стабилност и мир", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да има у виду три кандидата за свог наследника на месту премијера. "Једна опција је неко из СНС-а. Једна опција је СПС, односно Ивица Дачић. Са њима смо изградили добре односе поверења. Захвалан сам им на подршци. И може да буде неко ко није члан ниједне странке. И, у том смислу, имам три кандидата у глави", рекао је Вучић најавивши да ће о томе говорити 11. односно 12. јуна.

Рекао је да са ступањем на дужност шефа државе има намеру да отвори питање Косова, премда нема намеру да га се одрекне.

"Заклећу се на Уставу. Немам право да се одричем Косова, али ми морамо да отворимо ту тему", рекао је Вучић, одговарајући на питање лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића да ли ће као председник земље раскидати Гордијеве човорове који замагљују европску перспективу земље, пре свега када је реч о Косову.

Вучић је истакао да је пут ка ЕУ за Србију веома важан, али да наша земља нема жељу и аспирацију да уђе у НАТО.

Одговарајући на питање лидера СРС-а Војислава Шешеља "докле мисли да седи на две столице и да води политику и Русија и ЕУ", Вучић је одговорио: "То нису две столице. Он је тај који бира једну од две столице са стране, а ја бирам једну, ону у средини, а то је српска столица. Нећу да бирам било чију другу столицу".

Што се тиче НАТО-а, Вучић је рекао да Србија не изражава жељу за уласком у тај савез.

"Био сам на савету НАТО-а и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, желимо да будемо ван војних блокова", поручио је Вучић, додавши да смо због тога улагали у нашу безбедност.

У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже девет нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски "мигови".

Најавио је да ће 1. септембра извршити смотру 1.500 војника са најбољим могућим наоружањем.

"Председник сам свим грађанима" 

Вучић je, како Бета преноси, изјавио да ће се као председник државе бавити стратешким питањима, наменском индустријом, стањем у оружаним снагама, сагледавањем питања правне државе и да ће имати више времена за разговор с политичким противницима.

Вучић је рекао да је председник и Саши Јанковићу, као и Војиславу Шешељу и Чедомиру Јовановићу, и свим грађанима, без обзира на политичка уверења, преноси Танјуг.

Коментаришући изјаву Јанковића да Јоханес Хан, када се "запањи" у Београду количином напретка Србије, то треба да задржи за Аустрију, те да је то једна врста понижења, имајући у виду да у Србији нема ни политичких, ни социјалних права, ни близу као у време Југославије, Вучић каже:

"Био је са мном на састанку са Ангелом Меркел и био је мањи од маковог зрна. Мање од 30 секунди је говорио, а ни она баш није била заинтересована да га слуша. Храбар је само пред новинарком (Н1) и није једини такав. Са Ханом и Могерини, не знам да ли их је видео једном или два пута, увек је био мањи од маковог зрна и такав ће увек да буде".

Премијер Србије је позвао грађане Србије на Косову и Метохији да гласају за Српску листу, наводећи да је то важно за живот Срба на Косову.

Одговарајући на критике бившег председника Србије Бориса Тадића у вези са Косовом и Метохијом, Вучић је рекао да је Тадић урадио нешто чиме нас је драматично ограничио – увођење границе на Јарињу, али да је то у мањој или већој мери морало да се догоди. 

Како је истакао, Тадић није волео да доноси одлуке, "волео је да тако пролазе дани, био је способан и шармантан, као и други, али одлуке није доносио".

Он је додао да је Тадићу немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да ју је обмањивао за све што је говорио. "Она не подноси оне који лажу и обмањују, а неки из тима Бориса Тадића су је стално лагали", рекао је Вучић.

"Повећање плата до 11 одсто"

Вучић је рекао да би до краја године минимална цена рада могла да буде 140 динара, али да ће на Влади Србије бити да донесе одлуку, преноси Танјуг.

На питање Војислава Шешеља када ће бити надокнађене плате које су смањене пре две године, Вучић је рекао да председник радикала није упућен и да су оне већ повећане свима, осим радницима јавне управе.

Премијер је додао да ће сви имати повећање до краја године за девет, десет или 11 одсто, али да ће ту одлуку донети Влада Србије.

Рекао је и да Србија фискално веома добро стоји, да има проблема са неким јавним предузећима, али и да следи још тешких и болних мера.

"Тежак је закон о платама, некима се неће допасти, јер се ради о расподели, а не о повећању или смањењу плата. Имамо проблема са неким јавним предузећима, пре свега у хемијском комплексу – МСК и Азотара. Али, не у овом тренутку, да буде јасно, али ћемо имати проблеме када буде повећана цена гаса. Имамо проблема и са РТБ Бором, али борићемо се. Клечим пред кинеским пријатељима да помгну као што сам и за Железару која данас производи профит", рекао је Вучић.

Изјавио је да је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић одговорно радила и сачувала стабилност динара.

Одговарајући на питање лидера СРС-а, Вучић је рекао да је 2008. године евро био 81 динар, 6. августа 2012. године 117,56 динара, а да је данас један евро вредан 122,86 динара.

Александар Вучић je рекао да ће Ниш добити најбољи клинички центар, а да ће они који су одговорни за кашњење радова морати да плате пенале.

Указао је да је постојао проблем када је прављен уговор, да је ранија власт дала посао фирми која је дала цену мању за девет милиона евра, уз договор да, када добије тендер, влада одобри анекс уговора вредан десет милиона евра.

"Међутим дошло је до промене власти и нисам одобрио анекс. Зато су узимали подизвођаче који су радили за најнижу цену и исцедили их максимално, те због тога касне у свему", рекао је Вучић.

Вучић о Бабићу, Калабићу, рушењу објекта у Земун пољу

Вучић је, поводом прозивки што је Зорана Бабића, некадашњег шефа посланичке групе СНС-а, именовао за директора "Коридора Србије, објаснио да је то урадио јер зна да ће тај човек бити сваки дан на терену и решавати проблеме, преноси Фонет.

"Није важно да ли си направио лапсус, много ми је важније да ли си изградио тунел Бранчарево, обилазницу око Димитровграда... да спаваш тамо у Нишу, а не да си овде, да спаваш у свили и кадифи и састајеш се са амбасадорима", рекао је Вучић.

Он је у студио Пинка донео мноштво фотографија да би илустровао шта је све урадила власт на чијем је челу, најављујући да ће од октобра кренути радови на кули "Београда на води".

Најавио је и да ће прва три контејнера са јагњетином, у вредности од 100.000 евра, до краја следеће седмице отићи за Кину, на основу мерудржавног споразума о извозу.

Поводом "случаја Калабић" Вучић је рекао да треба имати у виду да није реч о томе да четнички командант није чинио злочине, већ да је 2006. године, у време ДОС-а, донет "идиотски" закон, који говори о томе да ли је неко имао право на правично и фер суђење, што је јасно да тога тада није било, преноси Танјуг.

"Никола Калабић, по ономе што знам, учествовао је у злочинима", рекао је Вучић и подсетио да пресуда која је донета пре неки дан у Ваљеву није поравоснажна.

Одлазећи премијер је коментарисао и случај рушења бесправног објекта у Земун пољу. Александар Вучић је рекао да је спреман да разговара како би се решио проблем муслиманских верника у Земун пољу, али да неће разговарати са уцењивачима.

"Био сам обавештен о покушају рушења, јер ме је у 4.40 ујутро звала моја саветница, пошто је њу звао амбасадор једне стране земље вршећи притисак да се не спроводи закон. Потом ме је звао и други амбасадор са истим захтевом. Има ту лажног морала", рекао је Вучић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи