Уз химну и гарду завршено редовно заседање Скупштине

Скупштина Србије завршила је данас редовно пролећно заседање потврђивањем 21 споразума. Парламент сутра улази у период ванредног заседања, а у среду ће изабрани председник Александар Вучић положити заклетву и тиме почети свој мандат.

Редовно заседање завршено је химном "Боже правде" и постројеном Гардом на улазу у Дом Народне скупштине.

Свечано ће се поново окупити у среду, на посебној седници на којој ће изабрани председник Александар Вучић положити заклетву. На Андрићевом венцу одлазећи председник Томислав Николић уручиће му државни печат и заставу, а начелник генералштаба Љубиша Диковић предаће му рапорт на војној смотри. Незванично, свечана церемонија у Парламенту је брижљиво испланирана и предвиђа новине.

Изабрани председник Александар Вучић заклетву ће положити над Уставом, који ће му дати председница Уставног суда, а на столу ће бити и Мирослављево Јеванђеље. То је најстарији ћирилични споменик српске писмености из 12 века.

Поред посланика владајуће коалиције, данашњем гласању присуствовали су и посланици опозиције из Двери и СРС-а.

Део опозиције је у петак бојкотовао седницу због незадовољства начином на који је заказана.

Потврђени су споразуми о сарадњи у области одбране са другим државама, о ваздушном саобраћају са Кином, као и о туристичкој сарадњи са Белорусијом.

Скупштина је потврдила Меморандум о разумевању између Владе Србије и УН о пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији УН за стабилизацију у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА), као и Споразум између Савета министара Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Србије и Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага.

Потврђивани су споразуми о војно-техничкој сарадњи са Белорусијом и Словачком, о Националном програму јавне железничке инфраструктуре од 2017. до 2021, као и измене Споразума између Владе Србије и Владе Русије о међународном друмском саобраћају.

Скупштина је ратификовала и Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица, као и Споразум о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Потврђен је и Споразум Владе Србије и Владе Чешке о заштити ратних гробова и војних меморијала.

Парламент је ратификовао Споразум Владе Србије и Владе Специјалне административне регије Хонгконг Народне Републике Кине о ваздушном саобраћају, као и Споразум Владе Србије и Владе Хрватске о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају.

Потврђен је и Споразум о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица, као и Споразум Владе Србије и Владе Немачке о обављању плаћене делатности чланова породице чланова дипломатског или конзуларног представништва.

Такође, ратификован је и Споразум Владе Србије и Влада Француске о бављењу плаћеном делатношћу чланова породице чланова званичних представништава две државе, као и Споразум између Србије и Португала о запошљавању чланова породице дипломатског и конзуларног особља.

Потврђен је и Споразум Владе Србије и Владе Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и Споразум Владе Србије и Владе Ирака о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Ратификован је и Споразум Владе Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразум Владе Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и Споразум Владе Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Скупштина је потврдила и Споразум из Париза, као и Споразум Владе Србије и Владе Белорусије о сарадњи у области туризма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво