Вучић: Рад у Влади захтева посвећеност, велики резултати у економији

Александар Вучић је на седници Владе, којој је последњи пут председавао у својству премијера, министрима поручио да је рад у Влади прилика да покажу шта знају. Додао је да је реч о послу који захтева посвећеност, а министрима је као опроштајни поклон дао књиге. Још није донета одлука о новом премијеру, рекао је Вучић након седнице и додао да ће његовој председничкој инаугурацији присуствовати велики број највиших државника из региона.

Одлазећи премијер и изабрани председник Србије одржао је последњу седницу Владе као њен председник и поручио да је задовољан и пресрећан што је обављао тај посао.

Мандатар за састав нове владе још није познат, а спекулише се да ће највећи број министара задржати место и у новом кабинету.

Вучић је поручио министрима да је рад у Влади прилика да покажу све што знају, и да је то посао којем морају бити посвећени 24 сата.

Рекао је да су служили интересима Србије, енергијом, посвећеношћу, преданошћу превазилазили проблеме и остварили циљеве, и додао да је пресрећан и задовољан што је са њима радио у Влади.

Вучић је након седнице рекао да ће сутра поднети извештај о свему ономе што је Влада радила, али је истакао да ће рећи и шта сматра да су задаци Владе.

Додао је да ће најтеже бити очувати дисциплину и одговорност у трошењу новца јер не сме да се троши више него што имамо. "Не више од оног што има, не сме да се излази свима у сусрет", поручује Вучић.

Према незваничним најавама, Вучић ће за два дана, 31. маја, положити заклетву и преузети дужност председника Србије.

До избора новог премијера, Влади би, у складу са законом, требало да председава први потпредседник Ивица Дачић, у својству вршиоца дужности премијера.

"Велики резултати у економији" 

Вучић је истакао да је Влада Србије остварила велике резултате у економији и указао да ће просечна плата на крају године износити 455 евра. Поручио је да ће сутра говорити о објективним резултатима Владе.

Казао је да је последње три године уложио много труда, енергије, рада и напора, много времена...

"Значајно више времена сам провео у Влади него код куће или на свим другим местима заједно, али кога брига да ли ја нешто осећам или шта, већ људе интересује шта они осећају", истакао је Вучић одговарајући на питање како се осећа после последње седнице коју је водио након три године проведене у Влади.

Додао је да, када се кренуло у фискалну консолидацију, нико није веровао да ћемо са 357 евра доћи на 404 евра просечне плате данас.

Према његовим речима, то су резултати садашње, али и претходних Влада, и оне коју је водио Ивица Дачић.

"То су резултати које ће неко други да баштини. Влада ће ову годину завршити са 445 евра просечне плате. То је раст од 20 одсто упркос мерама фискалне консолидације", објаснио је Вучић.

Навео је да то све говори колико се драматично развијала економија.

"На то можете бити само поносни, као и на то што смо сачували мир и стабилност. То су резултати, оно што пише на семафору", навео је Вучић рекавши да нису случајне похвале ММФ-а, Светске банке и других, те ни чињеница да ће доћи толики број представника држава на његову инаугурацију.

На инаугурацији највиши државници региона – признање Србији

Изабрани председник Александар Вучић каже да ће на његову инаугурацију доћи велики број шефова држава и влада земаља региона, те да очекује да то буду готово сви највиши државници у окружењу.

"На инаугурацији 23. јуна имаћемо до сада највећи број председника, шефова влада, министара спољних послова који ће доћи. Очекујем из региона да готово сви дођу, јер су мир и стабилност у региону део моје политике", објаснио је Вучић новинарима.

Истакавши да је политика мира и стабилности, која је важна за економски развој, изузетно битна и за даљи рад Владе, поручио је да очекује долазак највиших представника из Словеније, Мађарске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, али и Грчке и Аустрије.

"То је до сада највеће признање, не за мене већ за нашу земљу. Мислим да ми то буде и најважнији део политике у будућности", навео је Вучић.

Додао је да ће то бити велики скуп и да ће се служити само производи из Србије.

"Све што је овде направљено, сваки производ из Србије. Можда нећемо имати најбољу француску и италијанску кухињу, али зато – пристојну српску", рекао је Вучић.

Казао је да ће доћи и неко из неке велике европске државе, те да ће инаугурација бити одржана у Палати Србија како би сви могли да дођу.

Министри добили књиге по "трики критеријуму"

Одлазећи премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је министрима поделио књиге из своје библиотеке и додао да их је делио по "трики критеријуму" и да тачно зна зашто је коју књигу коме дао.

"Своје књиге сам делио, оставио сам у Влади полице које сам направио наследнику. То сам радио без Владиног новца. Неко ће у неки лепши простор ући. Остало је још нека одела да изнесем", рекао је Вучић у разговору са новинарима после последње седнице Владе коју је водио као премијер.

Како је рекао, критеријум по коме је делио књиге био је чудан, тако да је тешко закључити зашто је коме коју поклонио и навео да их је бирао сам из своје библиотеке.

"Када сам куповао књиге, морао сам гумицом да бришем цену", рекао је Вучић и додао да је свакоме од чланова кабинета написао и личну поруку.

"Некоме се допада, некоме не. Написао сам шта би можда могли да промене. Пожелео сам свима пуно среће и успеха", додао је.

Поновио је да је реч о потпуно различитим књигама.

"Не бисте претпоставили зашто је неко неку књигу добијао. Када Ивица добије о свим српским владарима, а Ана добије о Милану Стојадиновићу, Зорана о данима и годинама које су све промениле, а Небојша о победницима и како се постаје и остаје. Свакоме знам коме сам и због чега коју дао", истакао је одлазећи премијер и изабрани председник.

Додао је да је, на пример, "Јадранка уместо Европе добила Кину" – односно књигу "О Кини" Хенрија Кисинџера, те да је то учинио и из још једног разлога.

"Она је врло енергична и жестока у изражавању својих ставова, оданде је потребно још мало мира и другачијег, филозофског приступа да добије и примени. Свакоме сам пронашао нешто. Шалио сам се највише на Вулинов рачун. Надам се да се није наљутио", рекао је Вучић.

"Свака реч је на свом месту", каже министарка Зорана Михајловић. 

Милан Кркобабић је добио књигу "Мосад: Највеће мисије израелске тајне службе", а министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић једно од дела Иве Андрића.

Министар полиције Небојша Стефановић добио је књигу "Победници" чувеног спин доктора и блиског сарадника Тонија Блера Алистера Кембела, са којим је имао и прилике да се упозна пре две године, када је Кембел одржао предавање под благим велом тајне српским министрима.

Министру енергетике Александру Антићу била је намењена књига о успесима Спортског друштва Црвена звезда – "Под сјајем Звезде – 70 година радости".

Министар одбране Зоран Ђорђевић добио је књигу о политичком маркетингу "Изборна вртоглавица" француског маркетиншког стручњака Жака Сегеле, који је водио кампању Франсоа Митерана 1981. године.

"Схватио сам шта је онај који ми је дао хтео да каже", рекао је Ђоревић.

Министар Александар Вулин добио је књигу на тему НАТО савеза.

Како је Вучић рекао, шеф дипломатије Ивица Дачић је добио књигу о српским владарима, а министарка Ана Брнабић, коју су многи видели на месту новог премијера, добила је књигу о министру финансија и премијеру Краљевине Југославије Милану Стојадиновићу.

Поновио је да је реч о потпуно различитим књигама.

"Свакоме знам коме сам и због чега коју дао", истакао је одлазећи премијер и изабрани председник.

Вучић је навео и да ће Сузана Васиљевић, његова саветница за медије, наставити да ради са њим.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво