"Континентал" долази у Нови Сад, посао за 500 инжењера

Србија са компанијом "Континентал" улази у "вишу лигу", која ће у Новом Саду запослити најмање 500 инжењера, а чија ће бруто примања бити око 2.300 евра, изјавио је премијер Александар Вучић. Пред крај године просечна плата у Србији могла би да буде 440 или 445 евра, каже Вучић.

Како је рекао, причамо о компанији највишег квалитета, што је од невероватног значаја за Србију.

"То је до сада најбољи немачки инвестициони пројекат, и истовремено то је сигнал и за све велике компаније да дођу у Србију", рекао је премијер на конференцији за новинаре после састанка са представницима "Континентала". 

Подсетио је да је "Континентал" хтео пре три године да дође у Србију, да је и тада тражио одобрење од централе у Немачкој, али да услови нису били као данас, а то значи да је њихов долазак сада омогућен пре свега добром и стабилном политичком и економском ситуацијом у земљи. 

"Србија је ушла у вишу лигу и то је доказ да смо оправдали поверење једног таквог гиганта софтверско-научно-истраживачке енергије, који долази у Србију", рекао је Вучић. 

Очекује се да ова компанија запосли више од 500 инжењера. 

"Припада ми велика част да пред крај свог мандата са поносом објавим грађанима Србије да 'Континентал' долази у Нови Сад. Запослиће, у складу са нашим договором, 500 инжењера. Бруто плата ће износити око 2.300 евра. Ово ће нам омогућити значајан развој за Техничке факултете", рекао је премијер Србије.

Захвалио се свима који су помогли да овај софтверски гигант дође у нашу земљу.

"Захвалио бих се и Акселу Дитману који је увек помагао да немачке компаније долазе овде. Србија више није место за производњу најниже вредности. Она постаје атрактивно место за развој, науку и истраживања. Србија почиње да развија делове које ће да производи, а и који ће други да производе", рекао је Вучић.

Вучић: Како је било, добро је и биће све боље

Сви ће у јавном сектору имати веће плате него икад, али мени је драго да ће плате у приватном сектору да пристижу те у јавном, што нам и јесте циљ, јер ће у противном сви да беже у јавни сектор, рекао је премијер Вучић.

Одговарајући на питања новинара колико ће брзо бити запослено 500 инжењера у "Континенталу", колико је планирано да ради за почетак у том центру, Вучић је рекао: "што брже", те додао да би посао могло да добије врло брзо и 2.000 стручњака, али да их ми толико немамо.

У том је смислу поменуо позитивна кретања финансија, наводећи да ћемо у првој половини године уместо 700 милиона евра дефицита имати плус, што ће можда имати још само три или четири земље ЕУ.

Упитан када ће у Србији просечна плата достићи 500 евра, Вучић је рекао да би до краја ове године она могла да дође до 440, 445 евра, да је сада 404, те да ће до краја 2017. просечна плата бити 20 одсто већа него кад је он преузео мандат.

"Како је било, добро је и ићи ће све боље", закључио је премијер.

Дитман: "Континентал" доказ да немачке фирме воле да раде у Србији

Долазак и отварање истраживачко-развојног центра компаније "Континетал" у Србији доказ је све бољих билатералних и економских односа Србије и Немачке и потврда да је Србија изузетна дестинација за инвестирање, рекао је амбасадор Аксел Дитман.

Дитман је на конференцији за новинаре с премијером Вучићем напоменуо да је реч о заиста огромној инвестицији и најзначајнијој немачкој инвестицији у Србију.

"Мислим да то показује посвећеност 'Континентала' Србији и да су немачке компаније показале да воле овде да послују, а што је пример веома блиских билатералних и снажних економских односа. Премијер је рекао да нас ставља на прво место. Имамо доста немачких компанија, 33.000 или 35.000 људи ради у њима и интересовање расте", рекао је Дитман, а затим на српском захвалио свима који учествују у овом али и другим пословима и позвао инжењере и ИТ стручњаке да се придруже тим пројектима.

Поменуо је и да људи из немачке владе блиско сарађују са менаџментима њихових компанија у Србији на важном процесу реформи, на путу ка ЕУ, али и на бројним практичним питањима.

"Желимо да сарађујемо блиско са српском владом, комором и с колегама из Швајцарске и Аустрије на дуалном образовању", рекао је Дитман, који је најавио да ће наредне седмице доћи представници још неколико немачких фирми које ће покушати да направе послове у Србији.

Директор "Континентала" у Србији Саша Чоринга је рекао да је та компанија одлучила да отвори свој развојни центар у Новом Саду после десет година истраживања услова за улагање у нашу земљу.

"Десет година истражујемо, и сада смо коначно овде", рекао је Чоринга.

Додао је да ће развојни центар почети са радом 1. јула ове године и да ће бити запослено 500 људи.

"То су све стручњаци који су дипломирали на техничким факултетима. Одлучили смо се за Нови Сад јер имају висок ниво инжењера у граду, зато што је 'Континентал' већ присутан у Суботици, чије је искуство веома позитивно", рекао је Чоринга.

Додајући да сматра да је Србија велика и сјајна земља, Чоринга је на српском језику захвалио влади, Развојној агенцији Србије и Развојној агенцији Војводине, Факултету техничких наука из Новог Сада на подршци коју су им пружили како би развојно-истраживачки центар "Континентала" дошао у Србију.

Технолошка компанија "Континентал" инвестираће више милиона евра у свој развојни центар у Новом Саду. Компанија ће Центар за истраживање и развој отворити 1. јула, до краја 2017. године биће запослено 100 људи, а током наредне две година "Континентал" ће запослити још 400 људи. 

Компанија "Континентал" развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових производа. Основана је 1871. године и та технолошка компанија нуди безбедна, ефикасна и приступачна решења за возила, машине, саобраћај и транспорт.

Центар ће реализовати пројекте који су у надлежности одељења ентеријера. Одељење ентеријера иначе запошљава више од 43.000 људи широм света и у 2016. години је остварило продају од 8,3 милиона евра.

У Новом Саду са радом ће почети две пословне јединице, каросерија и безбедност и комерцијална возила и пост продаја.

Компанија ће започети сарадњу са новосадаским универзитетима како би развила успешне партнерске моделе.

У 2016. години је остварила продају од 40,5 милијарди евра, а тренутно запошљава више од 227.000 људи у 56 земаља.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво