Павел: Сарадња Србије са Русијом не омета односе са НАТО

Председавајући Војног комитета НАТО Петр Павел изјавио је да челни људи држава чланица Алијансе сматрају да је "Западни Балкан капија Европе где се културе и утицаји налазе на раскрсници". Напомиње да је "српски национални избор" да ли ће сарађивати са Русијом, као и да то "не омета односе Србије са НАТО".

Петр Павел је, у интервјуу за портал Јуропиен вестерн Балканс, на питање о "руском утицају на Западном Балкану и важности црногорског чланства у НАТО" рекао да "можда постоји осећај да је "Западни Балкан помало нестао са радара".

"То није случај, начелници генералштабова пре две недеље и шефови држава и влада у четвртак, јасно су поручили да морамо да обратимо пажњу на Западни Балкан као капију Европе где се културе и утицаји налазе на раскрсници", навео је генерал Павел током учествовања на Форуму глобалне безбедности ГЛОБСЕЦ у Братислави.

Додао је да "и даље постоји доста нација који нису у савезу (НАТО), а неке од њих показују јасне аспирације ка чланству у евроатлантским структурама".

"Ми покушавамо да подржимо аспирације тих нација на нивоу њиховог интереса. Ми смо такође свесни руског утицаја у региону, који није увек конструктиван и желели бисмо прагматичнију дискусију о будућности региона у коју би била укључена и Русија", рекао је Павел.

Навео је да је НАТО "снажно посвећен поштовању суверених права свих нација да саме бирају будућност".

"Уколико одлуче да буду део евроатланстких аранжмана, онда ћемо ми обезбедити подршку, а уколико одлуче да оду другим путем, то је њихов избор", нагласио је Председавајући Војног комитета НАТО-а.

Додао је да, "специфично говорећи", мора да поручи Србији да на војном нивоу има "одличан однос" са начелником генералштаба српске војске.

"Ми водимо веома прагматичну дискусију на велики број тема. Ја сам увек веома отворен и искрен током дискусија о питањима која су од заједничког интереса”, рекао је Павел.

Генерал је додао да је "много пута нагласио да било каква сарадња између Србије и Русије не омета (српске) односе са НАТО-ом", зато што он "не види ту било какву контрадикцију".

"То је српски национални избор. Ми ћемо понудити било какву сарадњу у координацији са Србијом која би била од националног интереса за ту земљу, као и за друге земље", казао је Павел.

Оценио је и да је чланство Црне Горе у НАТО-у "важан корак ка стабилности у региону".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво