Скопље, амбасадорки Србије пренета забринутост због Живаљевића

Министарство спољних послова Македоније пренело је амбасадорки Србије у Скопљу Душанки Дивјак Томић "незадовољство и забринутост због неовлашћеног присуства српског дипломате у Македонији у Собрању током насилних догађаја 27. априла и затражило детаљно објашњење разлога и околности", саопштено је у Скопљу.

Амбасадорка Србије била је данас на разговору у Министарству спољних послова Македоније где је позвана да објасни присуство саветника у амбасади Србије и припадника БИА Горана Живаљевића у Собрању током упада демонстраната.

Министарство је у саопштењу навело да је "у разговору истакнуто да такве активности дипломате не доприносе јачању међусобног поверења и унапређења добросуседских односа и сарадње за које се обе земље залажу".

Такође је, додаје се, изражено очекивање да ће у међусобној комуникацији надлежни органи две државе разјаснити и утврдити све околности овог случаја и да ће у складу с тим бити предузете одговарајуће мере у складу са законом и међународним правом.

У саопштењу се наводи и да је амбасадорка Србије у разговору потврдила залагање за даљи развој и унапређење сарадње и доборосуседства Србије и Македоније као две суседне земље и пренела и појаснила недавно изречене ставове премијера Србије Александра Вучића и шефа дипломатије Ивице Дачића.

Амбасадорка Србије Душанка Дивјак Томић после разговора који је трајао нешто дуже од једног сата није давала изјаве.

Њу је у Министарству, према извештају телевизије Телма, примио директор Директората за билатералне односе са земљама југоисточне Европе Горан Тефчевски.

Горан Живаљевић, официр БИА и саветник у амбасади Србије у Скопљу, био је 27. априла у Собрању када су у зграду упале присталице ВМРО-ДПМНЕ незадовољне тиме што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председника парламента.

Српски дипломата је потврдио ту информацију, али је рекао да је био по службеној дужности, да види да ли у инциденту учествују особе из Србије, навијачи или екстремисти.

Живаљевић је у македонски парламент ушао с групом демонстраната око 20 часова, задржао се двадесетак минута и сликао се у пленарној сали где су тада били посланици ВМРО-ДПМНЕ и део демонстраната.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачића је рекао да припадник БИА Горан Живаљевић уласком у Собрање у ноћи када су у то здање упали демонстрани није прекршио дипломатске протоколе и да је само обављао свој посао.

"Није учествовао у кривичном делу, само је извештавао о ситуацији у Македонији, јер Србија мора да зна како се та ситуација може одразити на националне и државне интересе", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Живаљевић није урадио ништа да наруши Бечку конвенцију и дипломатске протоколе и његов је посао да информише шта се дешава у Македонији и да ли у тим дешавањима учествују и грађани Србије.

Мандатар за састав Владе Македоније Зоран Заев изјавио је јуче да с премијером Србије Александром Вучићем претходне вечери у Бриселу није разговарао о присуству Живаљевића у Собрању и да верује да ће службе Македоније и Србије "заједнички решити то питање".

Вучић је после тог састанка на питање о присуству српског дипломате и обавештајца у Собрању током избијања нереда рекао да је "његов (Живаљевићев) посао да извештава из те земље (Македоније) " и да није починио никакво кривично дело.

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић данас је за РТС рекао да не очекује проблеме због присуства српског дипломате и обавештајца током нереда у Собрању, већ да очекује да односи Србије и Македоније буду "на узлазној путањи".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво