Србија има подршку ЕУ, кључна владавина права

Учесници конференције "Преговори о приступању ЕУ - нови контекст" сагласни су да ће Србија имати подршку Европске уније у наставку реформи, посебно у области владавине права и независности институција које ће бити кључне у процесу преговора.

Вршилац дужности шефа делегације ЕУ Оскар Бенедикт рекао је новинарима да ЕУ подстиче Србију да настави са реформама, а да процес и приступање ЕУ није ствар за елиту, већ се то чини за грађане Србије.

"ЕУ жели да помаже Србији да што пре заврши процес реформи и уђе у ЕУ - да заједно са Владом уведемо Србију у породицу ЕУ. Желимо и даље да подстичемо Србију да настави са реформама, а наглашавамо област јачања владавине права и јачање независних иснтитуција, то двоје је кључно за успех целокупног процеса окончања преговора и пуноправног чланства ЕУ", истакао је Бенедикт.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић каже да је циљ Србије да преговоре искористи као инструмент и механизам промена и у томе се већ успева, пре свега у области владавине права, поглављима 23 и 24, иако то можда не изгледа брзо и потпуно, као што би Србија желела.

Када су у питању промене у преговарачком тиму, Мишчевићева је рекла да су замењени чланови који су по природи посла били део тима, а који више нису на тим позицијама. Оценила је да је то само техничка ствар и да неће успорити преговарачки процес.

Преговарачки тим Србије добро ради свој посао, рекао је Павел Теличка из Европског парламента и некадашњи главни чешки преговарач, али је упозорио да тај мукотрпно грађени политички капитал може да уруши неколико погрешних корака, укључујући неодговорне потезе политичких представника.

Новинарима је у паузи конференције "Преговори о приступању ЕУ - нови контекст" у Београду рекао да ће темпо приступања Србије у ЕУ зависити од њеног целокупног учинка ка одрживом политичком и сваком другом погледу.

Наводећи да ЕУ данас има много горућих питања од проширења, те да због тога то питање није високо на дневном реду, Теличка сматра да тај процес не треба успоравати и да је, каже, његова порука сасвим супротна.

"Србија треба да покаже каква ће она држава чланица ЕУ бити, како ће се понашати, какав ће допринос она дати ЕУ и њеном решавању актуелних питања. Наравно, треба наставити да се ради на јачању владавине права, решавати питање Косова, треба отварати и затварати преговарачка поглавља, али данас треба да покажете да ћете бити одговорна држава чланица ЕУ", указао је Теличка.

Каже да политике европских интеграција ЕУ треба да буде јаснија и снажанија како би се Србија показала у том светлу као озбиљан кандидат за чланство.

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман рекао је да ће Немачка остати приврежена пружању помоћи Влади Србије да што пре испуни услове ка чланству ка ЕУ, подсетивиши да је Европски савет још једном поновио своју опредељност да помогне земљама Западног Балкана у што скоријем прикључвању ЕУ.

"Јасна је перспектива региона као држава чланица ЕУ и Србије такође. Немачка дели тај став, желимо да подржимо Србију која већ води динамичан процес преговора. Нагласили бисмо значај који убудуће треба да добије на снази овде, а важан је елемент за трансформацију целог друштва, то је област јачања правне државе и владавине права", рекао је Дитман.

Приметио је да су бројне реформе већ спроведене, али је да нагласио потребу да се и даље спроводе реформе у циљу јачање независног судства, независних институција у борби притив корупције.

Јан Поточник, који је био члан преговарачког тима Словеније, каже да је процес придруживања сада захтевнији, наводећи да има пуно промена за државе које сада треба да се прикључе, а са друге стране, како каже, ни Европа није иста, односно као што је била.

"Сви знамо и државе чланице добро знају да је Србија део Европе и да мора постати део ЕУ. Иако сви желимо да се ствари померају брже, сигуран сам да ће Србија постати чланица фамилије којој припада", закључио је Поточник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво