Мишчевић: Без минуса за Србију због изостанка дијалога

Шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да нема назнака да би државе чланице ЕУ могле Србији да “ставе минус” када је реч о дијалогу између Београда и Приштине.

"Надам се да не може ништа у овом моменту да нас кочи када је реч о процени и оцени нашег напретка у поглављу 35 зато што Србија није та која је дијалог зауставила", рекла је Мишчевићева новинарима у Београду.

Каже и да подсећа државе чланице да постоји резолуција приштинског парламента која је зауставила процес дијалога, а Србија, додаје, свакодневно показује спремност за наставак дијалога.

Мишчевићева је одбацила тврдње да је преговарачки тим драстично смањен, наводећи да се разговара које позиције треба допунити, тачније у којим областиме недостаје преговарач.

"Да ли ће чланови преговарачког тима као што је професор (Зоран) Стојиљковић бити замењени, о томе тек треба разговарати - да ли је то позиција коју треба допунити, до сада смо видели да нам у неким другим областима фали преговарач", навела је Мишчевићева.

Говорећи о томе шта се ради по питању промене Устава, Мишчевићева је навела да је Србија свесна обавеза из поглаваља 23, наводећи да су професори уставног права урадили анализу о постојећем Уставу, а разговара се, каже, и са Венецијанском комисијом.

Позвала је и цивилно друштво да се укључи и да достави предлоге о томе.

Мишчевићeва je оценила да је састанак лидера Западног Балкана у Бриселу био важан за боље разумевање и спуштање тензија у региону.

Одговарајући на питање колико је јучерашњи састанак лидера региона са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини био важан за даљи пут ка ЕУ, Тања Мишчевић је рекла да то не види само као елеменат пута ка ЕУ.

"Како смо чули, ово је први корак у серији разговора за боље разумевање и спуштање тензија у региону коме припадамо јер, не само што је регион на путу ка ЕУ, већ регион као такав мора да комуницира да би могао да напредује, повезује се, успоставља мреже, боље привредно сарађује и буде интересантан за инвеститоре", навела је Мишчевићева.

Како каже, у том смислу је ово био јако важан састанак.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини синоћ је у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу приредила неформалну вечеру за премијере западног Балкана, међу којма је био и премијер Александар Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво