Дитман: Преговори Србије са ЕУ све динамичнији

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман наводи да је национални став земље из које долази потпуна подршка европској перспективи региону, истичући и да је то став и целе ЕУ.

Аксел Дитман је на конференцији "Преговори о приступању ЕУ - нови контекст" рекао да је ту подршку недвосмслено потврдио Европски савет изразивши задовољство што се сада на практичан начин може подржати европски пут Србије.

"Видимо како преговори Србије постају све динамичнији, отворено је осам поглавља, четири од децембра, рекао бих да оставрујемо напредак", навео је Дитман, али је напоменуо да је од броја отворених поглавља важнија модернизација друштва, коју Србија спроводи због себе.

Немачки амбасадор је навео да је Србија већ преузела одређене кораке.

"Владавина права је у сржи тога", рекао је Дитман и додао да је Србија ту већ предузела одређене кораке, попут ефикасности правосуђа, смањења броја застарлеих предмета, али постоје и важне реформе које тек треба спровести.

Истакао је значај јачања независног судства, правосудног већа, тужилаштва, а треба, каже, интензивирати активности и у борби против корпуције, јачање Агенције за борбу против корупције, јачање слободе медија...

Како је рекао, пуно тога је учињено, али предстоји још посла.

Поручио је да ће Немачка наставити да подржава реформске процесе у Србији, а подсетио је и да је за то важан српски парламент и организације цивилног друштва које учествују у раду националног конвента.

"То је свеобухаватн процес. Драго ми је што смо удружили снаге да стратешки циљ Србије постане стварност, а то је чланство у ЕУ", истакао је немачки амбасадор.

Преговори о приступању Србије ЕУ започели су 2014. године на првом састанку Међувладине конференције, када је утврђен преговарачки оквир на основу кога ће се водити преговори о приступању.

Србија је од тада отворила преговоре у осам преговарачких поглавља, док је привремено затворила два поглавља. Поред поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и поглавља 35 које прати дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, отворено је поглавље 32 - финансијска контрола, поглавље 5 - јавне набавке и поглавље 20 - предузетништво и индустријска политика, а привремено су затворена поглавља 25 - наука и истраживање и 26 - образовање и култура.

У наредном периоду очекује се отварање нових поглавља, а Србија је спремна да отвори поглавља 7 - интелектуална својина, 29 - Царинска унија и 30 - економски односи са иностранством за која су усвојене преговарачке позиције и послате ЕУ на даље одлучивање.

На седници владе 19. маја утврђене су и преговарачке позиције за поглавље 6 - право привредних друштава и поглавље 33 - финансијска и буџетска питања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи