Михајловићева: Донећемо уредбу да заштитимо Златибор

Уредба којом ће Златибор бити проглашен за природно добро предвидеће три нивоа заштите и биће донета како та планина више не би подсећала на "Дивљи запад", поручила је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Tоком обиласка радова на деоници ауто-пута Крагујевац-Баточина, Зорана Михајловић је новинарима рекла да једино Златибор још нема Уредбу о заштићеном природном добру, те да се већ годину дана ради на доношењу уредбе.

"То је једина планина у Србији да не постоји део те планине који је заштићен, што мислимо да је велика штета", рекла је Михајловићева.

Већ годину дана се ради на уредби о заштити природног добра, додала је и објаснила да том уредбом Министарство покушава да на контролисан начин дозволи градњу.

"Три нивоа заштите постоје, када говоримо о природним добрима. Кроз ову уредбу Златибор ће једним делом бити заштићен као први ниво заштите, што значи да нема никакве градње", објаснила је министарка.

Додала је и да ће постојати и део Златибора који ће бити под другим нивоом, заштите, односно да ће моћи да буде дозвољена градња контролисано, уз одређене услове.

"Постојаће и трећи ниво заштите где ће моћи сасвим нормално да се гради. Министарство грађевинарства и Влада Србије ће бити надлежно за све оно што је природно и добро за прву, другу и трећу зону", рекла је Михајловићева.

Нагласила је да је Златибор природно добро Србије, попут Таре, Увца, Власинског језера, а не Дивљи запад.

"Чула сам да је Милан Стаматовић добио и торту са каубојским шеширом. Није Златибор 'Дивљи запад', није Србија 'Дивљи запад', чуваћемо Златибор и заштитити ту планину", истакла је министарка.

Додала је да је на Златибору много објеката нелегално изграђено и да је кроз то "опран новац".

"То је други део посла којим ће се бавити Министарство финансија заједно са нама. Проблем је што постоји велики број објеката на Златибору за које не постоји ниједан документ, нема никаквог папира, а граде се велики објекти", оценила је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво