Драгојловић: Важно је да знамо шта је била тема у Бриселу

У Бриселу је синоћ одржан састанак високе представнице Европске Уније Федерике Могерини са шесторицом лидера Западног Балкана. Могеринијева је разговала с премијерима Србије, Црне Горе, Албаније, Косова, Босне и Херцеговине и мандатаром за састав македонске Владе. Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић за РТС каже да је кључни услов за даљи напредак регионална стабилност.

Гостујући у Дневнику РТС-а Наташа Драгојловић је рекла да је састанак био неформалног карактера и да се састојао од вечере између Федерике Могерини и шефова влада држава региона и Косова. Важније је истиче Драгојловићева, да знамо шта се догодило на билатералним састанцима.

"Имамо саопштење са апелима за регионалну сарадњу и то је кључни услов за даљи напредак. Значајно је да сазнамо да ли су и други шефови влада добили конкретна упутства и да ли ЕУ заузима одређеније ставове о појединим питањима која муче сваку од ових држава", објаснила је Драгојловићева.

Додаје да ће се одговори на нека пирања сазнати у пракси.

"Тензије су вербалне и јављају се када држава улази у изборни циклус, а појачана реторика правда се разлозима кампање. То не треба да буде пракса убудуће, треба да кажемо шта је иза таквих изјава. Уобичајено је да се апелује на мир и стабилност свих актера. Свака држава која жели чланство у ЕУ условљена је тиме за даљи напредак", рекла је Драгојловићева.

Говорећи о претходном периоду, када су послати лоши сигнали упућени Београду, а реакције ЕУ биле млаке и неодређене, Драгојловићева је рекла да се тиме постиже пад подршке грађана, пораст неповерења према великим силама и да то није добро за одржање реформског процеса у Србији.

"На крају овог пута треба да добијемо стабилну државу, јаку економију, привреду која послује у ЕУ. Ако се тежи заједништву, уједињењу са ЕУ и овог дела европског континента, морамо бити свесни и упознати са правилима игре и то сви морају да поштују. Мора бити санкционисано вербално и било какво кршење унапред договорених правила. Стабилност се постиже тако што сви знају правила унапред, знају се захтеви, исход је чласнство у ЕУ, није тешко да се сви понашају у складу са тиме", сматра Драгојловићева.

Студенти, како каже Драгојловићева, ових дана питају како то да се у Хрватској ломе ћириличне табле а Србија не може да добије ЗСО на Космету. Каже да институције у Хрватској, које су задужене за право грађана, нису у стању да гарантују сва права грађанима, а то лоше утиче на грађане Србије.

"Одговорност Брисела се састоји у томе што је Хрватска оставила на мониторинг поглавље 23, несвесан чињенице да Хрватска није имала капацитет да поштује стандарде. Надам се да ће њено чланство унапредити капацитете и да ће личити на узорне чланице ЕУ", истакла је Драгојловићева.

Премијер Александар Вучић срео се јуче са званичником Стејт Департмента Брајаном Хојтом Јиом који је премијеру пренео позив потпредседника САД Мајкла Пенса да дође у Вашингтон. Драгојловићева каже да ће та посета бити корисна.

"ЕУ за нас јесте најзначајнији актер, имамо посебан однос који се тиче нашег односа, међутим нама су битни сви други актери пре свега САД, према томе добро је да председник по ступању на дужност посети Америку и то ће бити корисно", закључила је Драгојловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара