Николић: Нови председник није и нова политика

Говорећи о предстојећој промени на челу државе, председник Србије Томислав Николић поручио је да нови председник не значи и нова политика и нова идеологија. Нас двојица смо заједно већ 25 година и носимо исте идеје, мало се разликујемо као што се сви људи међусобно разликују, рекао је Николић, на чију функцију долази Александар Вучић.

Томислав Николић је, у интервјуу за државну белоруску телевизију, рекао да Србија своју политику у односу према Белорусији, као и другим државама, неће мењати и нагласио да је поносан на све оно што је урадио у време свог петогодишњег мандата.

Навео је да је директно одлучио да се разговори са Албанцима на Косову воде на веома високом, највишем могућем нивоу, да тим "разговорима покушамо да спречимо сукобе како бисмо дошли до заједничког решења".

За време његовог мандата, каже, Србија је склопила споразуме о стратешком партнерству са Русијом и Кином, ушла у озбиљне преговоре са Европском унијом о чланству.

Према његовим речима, било је активности на свим странама и више нико не гледа на Србију као на државу коју треба искључити из међународних догађаја, на неки начин кажњавати или њено мишљење не уважавати.

Николић је нагласио и да никад није био за увођење санкција било којој држави и да је "врло јасно, одмах чим је ЕУ завела санкције Русији, рекао да се Србија неће томе прикључити.

Говорећи о евроинтергацијама, Николић је рекао да Србија не води преговоре са ЕУ само да би постала њен члан, већ да уреди државу као што су уређене развијене европске државе, посебно мислећи на економију, владавину права, људска права и слободе.

Ми ћемо, каже Николић, искористити преговоре са ЕУ да Србију уредимо као државу.

"Иначе, да нам је жеља само чланство у ЕУ, ми бисмо то могли врло брзо да постигнемо ако бисмо прихватили независност такозваног Косова или ако бисмо заједно са ЕУ уводили санкције против Русије", рекао је Николић.

ЕУ би Србију, сматра, у том случају врло брзо примила у своје чланство.

Николићу се чини да ЕУ не процењује превише да ли је неко спреман у борби против криминала, корупције, економији колико то да ли сте "идеолошки спремни да прихватите ставове из Брисела".

Навео је и да је Србија непрекидно била оптуживана да је кривац за ратове у бившој Југославији, о њој је проширен лош глас у свету, као и да су многи Срби завршили у Хагу.

"Данас, кад треба истражити злочине које су чинили припадници других народа, ЕУ их ослобађа од било какве кривице", напомиње Николић.

"Нема препреке интензивној сарадњи Србије и Белорусије"

Говорећи о односима са Белорусијом, председник је рекао да су у току разговори о интензивној сарадњи о учешћу белоруских фирми у српским и српских у белоруским.

Николић је поменуо разговоре о сарадњи у области пољопривреде, а посебно о сарадњи у наменској индустрији где су велики планови да две државе заједно производе за трећа тржишта.

Према његовим речима, ускоро ће се поново оснажити економска и билатерална сарадњу две државе.

"На политичком нивоу ми већ наступамо безмало као једна држава – наши приоритети, циљеви, интереси, ставови које заступамо у међународним организацијама потпуно су идентични", рекао је Николић.

Наводећи да нема ниједне препреке интензивној сарадњи две државе, председник ја нагласио да Србија равноправно сарађује са Истоком и Западом, али "очигледно да увек веће пријатељство налази на Истоку".

Према његовим речима, Србија има слободна, бесцаринска тржишта широм света, зато што не припада ни Евроазијском савезу ни ЕУ, а сарађује са оба савеза потпуно равноправно, тако да данас може да омогући Белорусији да стигне на свако тржиште у свету.

"Србија нема непријaтеље у свету, има веће и мање пријатеље", закључио је Николић у интервјуу у којем је навео и да треба много више да се ради у свету како би се успоставио мир.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво