Вучић: О набавци оружја и оруђа одлучујемо сами

Премијер Александар Вучић казао је да су САД и Србија сагласне у томе да је очување мира и стабилности на Западном Балкану најважнији приоритет, циљ који нема конкуренцију, јер то обезбеђује бољу економију, већи раст, више инвестиција и бољи извоз. Заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојт Ји пренео је Вучићу позив америчког потпредседника Мајкла Пенса да посети САД у наредних неколико месеци.

Александар Вучић је, на конференцији за штампу, после разговора са замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом, рекао да су билатерални односи Србије са САД добри, као и да је за нас од изузетног значаја да имамо одличне односе.

Указао је да немамо исте погледе поводом Косова и Метохије и захвалио САД на понашању Кфора и присуству америчких војника на Косову, због којег се српско становништво јужно од Ибра осећа сигурније.

Исто тако захвалио се и на реакцијама САД када је у питању покушај формирања војске Косова.

Захвалио је што САД разговарају са нама и када имамо другачије виђење, јер и то показује поштовање према Србији.

"Сагласни смо да очување мира и стабилности на Западном Балкану представља највиши циљ. Зато смо спремни да увек разговарамо на отворен и најискренији начин, решавамо проблеме, како бисмо сачували мир и стабилност, и како би економија била главна тема разговора.

Пренео је да је госту из САД пренео бриге посебно око могућности избора новог премијера на Косову, ако би то био Рамуш Харадинај.

Истакао је да ће Србија бити посвећена дијалогу и разговору с Албанцима.

"Очекујем и вечерас да наставимо разговоре у Бриселу. То ћемо чинити и убудуће. Важно је да се дијалог настави, морамо све проблеме да решавамо на миран начин, дијалогом, разговором"“, казао је Вучић.

Подсетио је да је Ји лично помагао у више наврата отварању појединих поглавља и спровођењу договора са Албанцима.

"Тешко да бисмо постигли неке важне договоре без његове помоћи. Америчкој администрацији сам захавалан на подстицању и очувању мира у региону", рекао је премијер.

Захвалио је на подршци коју САД пружају европским интеграцијама Србије и чињеници да имамо недвосмислену жељу да не припадамо ниједном пакту.

Замолио је Јија да утиче да још више америчких инвеститора долази у нашу земљу, попут "Аметека".

"Ако би се то наставило, то би био најбољи начин за прављење одличних односа између Србије и САД у будућности", нагласио је Вучић.

Ји: Вучић као председник има јачи легитимитет

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојт Ји честитао је  Александру Вучићу на избору за председника Србије, истичући да је то веома важно, јер, сматра, то даје још јачи мандат Вучићу да настави реформе и приближи Србију њеном циљу, а то је ЕУ и њене институције.

Ји је такође пренео Вучићу позив америчког потпредседника Мајкла Пенса да посети Сједињене Државе у наредних неколико месеци.

Амерички дипломата је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером и изабраним председником Србије Александром Вучићем навео и да тај избор показује његов успех у свему што је до сада учинио на многим подручјима.

Он је навео да је Вучић тим радом привукао много инвестиција у Србију, што је омогућило отварање радних места и изразио уверење да ће даљим ангажовањем помоћи да Србија има све већи стандард.

Ји је додао да САД остају одлучне у томе да пруже помоћ Србији, колико год је то у њиховој моћи, да оствари свој циљ у економском смислу, али и у наставку европских интеграција.

Када је реч о региону, Ји је додао да је на данашњем састанку са Вучићем разменио мишљење о различитим питањима и изазовима, као и о начину на које Србија, САД и остали партнери могу да помогну целом региону да крене напред, да постане успешнији, стабилнији, и интегралан део ЕУ и евроатлантских институција.

"Да буде регион који је ослобођен корупције, трговине дрогом, криминала, који је у могућности да привуче све више инвестиција, које ће отворити нова радна места", рекао је Ји.

Ји је додао да је било речи о наставку дијалога између држава Западног Балкана, укључујући и процес помирења.

"Али не само помирења већ и сарадње на практичном нивоу, попут економских питања, безбедности, борбе против криминала, тероризма, односно о свим подручјима сарадње, која је сада снажна, а може да буде још снажнија", рекао је Ји.

Он је истакао да је било речи и о наставку дијалога и нормализације односа између Београда и Приштине.

"САД су срећне што могу да помогну у том процесу, као и у процесу помирења и сарадње у региону", рекао је Ји. 

"САД ће помагати регион на путу у ЕУ, с Русима – јасне црте"

САД ће и даље помагати земљама региона у њиховим напорима да постану чланови ЕУ колико год може, а верујем да ће то чинити и Европа, поручио је Брајан Хојт Ји.

Обраћајући се на конференцији за новинаре након разговора са српским премијером Александром Вучићем, Ји је приметио да постоји једна врста нестрпљења да се што пре уђе у ЕУ.

Сам се запитао шта ту могу да ураде САД и Европа, а одговарајући на питање новинара о утицају Русије на овај регион, одговор је потражио у недавним иступима америчког председника Доналда Трампа и његових најближих сарадника Пенса и Тилерсона, а који су рекли да где год могу да се нађу заједничке теме за разговор с Русима – Американци ће разговарати.

"Али тамо где наши интереси, наше вредности и циљеви нису компатибилни, где се можда сукобљавамо, ми ћемо снажно бранити и чувати наше интересе и интересе наших савезника", изричит је био Ји.

Додао је да се у Вашингтону надају да ће Руси играти конструктивну улогу на Балкану, као, приметио је, и раније, али је и додао да САД морају активно да прате све што Русија покушава да уради у региону, поменувши посебно догађаје из октобра прошле године у Црној Гори, руску политику у енергетици и умешаност у неким другим регионима.

"Постоји један елемент нестабилности у томе", оценио је Ји, не желећи, како је истакао, да каже да иза сваког потеза стоје лоше намере, али и приметивши да је установљено много тога што раде а што може имати лоше последице.

Како је рекао, у Вашингтону верују да је важно да се уздрже кад су у питању непроверене вести из Русије или неких других извора, али да, у сваком случају, траже начине за сарадњу где год је то могуће.

Кад је реч о евроинтеграцијама региона, Ји је приметио да ту постоје две стране те приче, што подразумева да су с једне стране захтеви ЕУ који нису једноставни, а с друге обавезе регионалних влада које се морају испунити.

"Али изнад свега је потребна снажна воља с обе стране како би се убрзао процес, те верујемо да ако сви ураде свој део посла, а владе испуне стандарде чак и кад су тешки, да ће то донети бољитак не само у интеграцијама него и у свакој земљи појединачно.

Како је рекао, на страну питање да ли се иде довољно брзо у интеграције, али и ЕУ и САД желе да пруже и материјалну и сваку другу помоћ да земље Западног Балкана испуне високе критеријуме.

"А од земаља очекујемо да покажу политичку вољу, као што је то показао Вучић, и то и онда кад то није популарно, а ми ћемо наставити да помажемо колико можемо, верујемо и Европа такође", поручио је Ји.  

"Бесмислице да Хојт Ји не представља званичне САД"

Премијер Вучић се осврнуо на спекулације у јавности да Хојт Ји не представља актуелну америчку администрацију и истакао да је реч о бесмислицама српских таблоида и појединих аналитичара.

Одговарајући на питање и констатацију Прве телевизије упућено госту из САД да припада бившој америчкој администрацији и да о посетама Балкану није разговарао са државним секретаром Тилерсоном, Вучић је истакао да су га са те телевизије поједини српски аналитичари "саветовали" да са њим не разговара, јер, наводно, представља бившу вашингтонску администрацију.

"„То су бесмислице. Са пуном одговорношћу, зато што представљам грађане Србије, примио сам Хојта Јија, јер је то важно за нашу земљу, не што ми се допада, или што га познајем дуго"“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Ји званични представник САД, а људима који мисле и који су нас убеђивали да ће се све променити и све бити другачије после избора Доналда Трампа за председника Америке, поручио је да америчка политика има континуитет и да зна шта се неће променити. Подвукао је да је важно да имамо дијалог са САД.

„Ако Срби воле бајке, да он не представља никога и да смо ми сви будале што с њим разговарамо, онда да гласамо за Ханса Кристијана Андерсена или браћу Грим. Сувише сам рационалан да бих у томе учествовао. Изабран сам да водим земаљску Србију на одговоран начин, а не да причам бајке за српске таблоиде“, истакао је Вучић.

Колико су бесмислени наводи да Ји не представља америчку администрацију говори, рекао је Вучић, и то што му је Ји пренео позив америчког потпредседника Пенса да посети Вашингтон.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво