Лидери Западног Балкана данас у Бриселу

Ситуација у региону, и европска перспектива Западног Балкана требало би да буду теме и вечерашње неформалне вечере високе представнице Европске уније Федерике Могерини и лидера западнобалканске шесторке. Како преноси "Танјуг", предвиђено је да се премијер Александар Вучић састане са Федериком Могерини пре вечере, око 19 часова.

Састанак би требало да почне касно поподне серијом одвојених билатералних сусрета премијера са Западног Балкана и шефице европске дипломатије Федерике Могерини, а касније, око 20 часова би требало да се нађу на заједничком састанку у форми радне вечере.

Србију ће представљати премијер Александар Вучић, а после одређених недоумица око тога ко ће заступати Македонију, потврђено је да ће на састанцима учествовати мандатар за састав нове владе Зоран Заев.

Могеринијева окупља лидере Западног Балкана након што је почетком марта имала серију разговора током своје посете у свим деловима региона.

Пре и после те посете период су обележиле различите тензије, повишени тонови и унутрашње кризе у Македонији и Албанији где је, додуше, недавно дошло до смиривања и до назнака политичког решења.

Уочи састанка, у Бриселу кажу да је то показатељ да је потребан повећан ангажман ЕУ и да не треба данас очекивати велике преговоре, већ да се покаже да је стабилност и европска перспектива Западног Балкана приоритет ЕУ, као и да ризици дестабилизације захтевају повећани ангажман. Какав тачно, како он може да иде даље од вербалног и симболичког –свакако ће бити једна од тема вечерашњих разговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи