Уочи састанка Могеринијеве са лидерима Западног Балкана

Премијери држава Западног Балкана састају се сутра у Бриселу, на позив високе представнице Уније Федерике Могерини, да би у заједничком разговору оценили ситуацију у региону, као и даље кораке у регионалној сарадњи и евроинтеграцијама. Учешће на састанку потврдио је премијер Србије Александар Вучић.

После састанака које је почетком марта имала током своје посете региону, Федерика Могерини ће сутра увече окупити лидере земаља Западног Балкана на наставак разговора у Бриселу.

Период су, у међувремену, обележиле повишене тензије након изјава о могућем стварању "Велике Албаније", пуштања Рамуша Харадинаја из притвора у Француској, као и застој у дијалогу Београда и Приштине.

Унутрашње кризе у Албанији и Македонији су ескалирале, али је недавно дошло до смиривања.

"Европска унија је реаговала на збивања у овим земљама и наставиће да пружа подршку њима али и целом региону. У том контексту треба видети и позив високе представнице Могерини премијерима Западног Бакана на састанак на којем ће заједнички оценити ситуацију и будуће кораке", рекла је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

Уочи сутрашњег састанка, у Бриселу кажу да не треба очекивати неке велике преговоре, већ да се покаже да су стабилност и европска перспектива Балкана приоритети ЕУ, као и да су ризици дестабилизације бројни и захтевају појачани ангажман ЕУ.

Какав тачно ангажман – биће свакако једна од тема састанка који ће касно после подне почети најпре серијом билатералних сусрета премијера Западног Балкана са високом представницом Могерини.

Учешће на састанку је у име Србије потврдио премијер Александар Вучић. После недоумица ко ће представљати Македонију потврђено је да ће то бити мандатар за састав нове владе Зоран Заев.

Заједничка радна вечера би требало да почне око 20 часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи