РНД: Дневни приход по глави становника на Косову 1,40 евра

Немачка агенција РНД пише да велики број људи са Косова мигрира у европске земље највише због малог прихода по глави становника, који износи 1,40 евра на дан, и великог броја деце.

У тексту под насловом "Последњи гаси светла", РНД (Redaktions Netzwerk Deutschland) наводи да је "просечан приход по глави становника на Косову мањи од једне десетине од просека грађана ЕУ".

Проблеми се, међутим, ту не завршавају, пише РНД и додаје да је свако шесто дете неухрањено.

Позивајући се на податке Светске банке, 35 одсто становника на Косову, од 15 до 24 година старости, не похађа школу или факултет, нити су запослени, наводи овај медиј и додаје да се људи са Косова могу наћи у кухињама ресторана у Немачкој.

"За разлику од својих суседа, Косово има најмлађу популацију у Европи. Сваке године рађа се 30.000 деце. У Немачкој се могу наћи само илегално у кухињама ресторана. Универзитетске грантове у Немачкој користе Индијци и Мароканци, али ретко људи са Косова. Захтев да се слободно крећу у земљама ЕУ, за Украјинце се укида од јуна, затим остаје само Косово", пише РНД.

Немачки медиј наводи да је незапосленост у целом региону висока, али да је на Косову највиша.

"Упркос бројним кретањима, незапосленост остаје висока у готово свим земљама у региону, у БиХ и Македонији она износи око 25 одсто, а на Косову више од 50 одсто, док је у Албанији и Србија незапосленост 15 одсто", пренео је портал на албанском Инсајдери.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи