ЕУ и САД у акцији против даљег заоштравања на Западном Балкану

Европска унија и САД заједнички улажу напоре да се заоштравање ситуације на Западном Балкану, предупреди и усмери ка смиривању и регионалној сарадњи, кажу ЕУ и НАТО дипломатски извори у Бриселу.

Део тога је, као су агенцији Бета рекли извори у Бриселу, позив високе представнице ЕУ Федерике Могерини премијерима са Западног Балкана да сутра у Бриселу разговарају о "приликама у региону у светлу најновијих збивања", са циљем и да се "заједнички сагледа како се даље може ићи напред".

То је такође и нова посета региону, овог пута Србији, заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јиа који је у америчком Конгресу уочи пута рекао да је "то подручје, мада Балкан више није у жижи међународне пажње као некад, суочено са огромним изазовима који, ако се запоставе, представљају претњу америчким интересима у Европи".

"Забрињавајући развој" на Западним Балкану је био предмет расправе и самих вођа ЕУ, а Немачка која, за разлику од већине чланица Уније, и даље придаје пажњу региону, и сад изгледа једина припрема и неку нову политичку платформу не би ли се спречило урушавање безбедности и стабилности у том подручју.

Ту анализу и платформу, за коју се још не зна да ли ће садржати и неке опипљивије предлоге, спремају сарадници шефа немачке дипломатије Зигмара Габријела и требало би да се о њој расправља, ако не већ на министарском сусрету ЕУ крајем јуна, онда на састанку на врху ЕУ -Западни Балкан 12. јула у Трсту.

Хојт Ји, који сад чињенички мање-више води америчку спољну политику према Балкану пошто су сви виши функционери до државног секретара смењени у очекивању нове администрације, већ је посетио неке западнобалканске земље.

У очекивању јаснијих ставова будуће политике Вашингтона, Хојт Ји не носи собом никакве нове елементе, већ једноставно реагује на оно што види као "етничке затегнутости које су поново у успону на Балкану".

Хојт Ји је успео да у Албанији приволи опозицију и владајући врх на сарадњу у парламенту, и, не баш системом "свиленог гајтана", већ понудом и неке "шаргарепе", убедио је и шефа државе у Скопљу да отвори пут ка формирању владе после избора и спречи оно што су у Бриселу и Вашингтону видели као претњу политичког расула и етничких сукоба.

Дипломатски званичници у НАТО су Бети пренели да је међу атлантским савезницима порасла забринутост због тога што су ЕУ и САД у протеклом раздобљу гурнули у страну Западни Балкан.

Разлог томе су, што се само делимично може оправдати, како је речео, били и бурни догађаји у самој Унији, као и амерички избори и још увек недовољно јасна политика новог председника Доналда Трампа.

Хојт Ји је у "Пододбору за Европу, Евроазију и нарастајуће претње" америчког Конгреса упозорио да на Западном Балкану осетно јењава ранија "привлачна моћ" за улазак у ЕУ и НАТО због дуге економско-социјалне кризе, урушавања демократије, корупције, гушења слободе медија, а на то је надовезао и претњу ширења исламског екстремизма и тероризма, као и "злоћудно деловање Русије".

Високи званичник Стејт департмента упозорио је конгресмене да би "нерешавање проблема региона" изазвало сукобе у које би САД "неумитно" биле увучене.

То је оно, што су посебно подвукле дипломате у НАТО, што нико и никако не жели јер би, ако не баш ратови, а оно оружани сукоби, побуне и хаос управо "неумитно" изазвали и нестабилност у самој Европској унији и запретили безбедности чланица НАТО.

Поменути пододбор Конгреса је позвао и познатог америчког публицисту и новинара Гордона Бардоша да, као познавалац Балкана, изнесе своје виђење тамошњих збивања.

"Сведоци смо опасности које би искрсле ако би Балкан поново постао фронт новог хладног рата између Москве и Вашингтона", рекао је Бардош и додао да би то "значило да се демократизација југоисточне Европе жртвује за век још једног поколења".

Председник Пододбора Дејна Рорбахер је замерио Хојт Јиу и учесницима у расправи да правом "русофобијом" делимично покривају лоше потезе Запада.

Бардош је оценио да су "америчка и подршка ЕУ демократским институцијама у региону били систематски жртвовани потпори и легитимизацији ауторитарних лидера који су схватили да ће једноставно само ако причају о демократији и људским правима и приказујући себе противницима руског напредовања на Балкану, од Вашингтона добили зелено светло да баце на колена политичку опозицију, независне медије и крену у општу корупцију".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво