Брнабић посланицима: Нема скривених трошкова кредита за ЕПС

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да не постоје никакви скривени трошкови зајма од 45 милиона евра за ЕПС, нити посредника у том послу.

Одговарајући на примедбе опозиције у Скупштини Србије, Брнабић је истакла да не постоји провизија, већ 0,75 одсто зајма за организовање тог посла.

То је, како је објаснила, административни трошак обраде кредита који узима свака банка за комерцијалне кредите, било Немачка развојна банка (КfW), ЕБРД или Међународна развојна банка.

"Немојте да на тај ружан начин дезавуишете грађане", каже Брнабић поводом замерки опозиције на предложено давање државних гаранција за зајам Немачке развојне банке ЕПС-у у износу од 45 милиона евра за пројекат "Модернизација система за отпепељавање ТЕ Никола Тесла А".

Поводом критика посланика опозиције због новог задуживања, министар рударства и енергетике Александар Антић истиче да ЕПС и ЕМС сами враћају своје кредите, а не грађани из буџета.

На наводе опозиције реаговао је и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић који рекао да, ако је "ДС док је владала државом крала, не значи да сви краду".

Мартиновић је прочитао податке из уговора о приватизацији "Јат ервејза" из септембра 2007. године, који је скопила тадашња влада и конзорцијум "Ротшилд".

По том уговору, навео је, влада је за 38 консултаната за приватизацију "Јат ервејза", која се никада није десила, укупно издвојила 1,1 милион евра, а за материјалне трошкове који су укључивали превоз, превођење и хотелске трошкове, 63.000 евра.

"И онда нам данас Балша Божовић, који летује на Малдивима, продаје станове у Београду на води, каже - ови из СНС желе да краду, муљају нешто, а погледајте колико су они пара потрошли за приватизацију предузећа која се никада није десила. То су радили кадрови ДС", навео је Мартиновић.

Реаговао је Божовић који је рекао да је "смешно" када представници актуелне власти говоре о приватизацији Јата, тврдећи да су они ту компанију "поклонили", поново критикујући пројекат "Београд на води".

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић каже да су представници бивше власти из ДС-а навикли да раде уз провизују и не могу другачије да функционишу.

Посланици су у наставку седнице почели разматрање 23 амандмана на давање гаранције Србије у корист КfW банке за кредит Електромреже Србије у висини 15 милиона евра, који је намењен за регионални програм енергетске ефикасности у преносном систему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара