Дачић: Очекујемо подршку Нигерије у Унеску

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је у МСП-у полазнике 25. класе Светских геостратешких студија Колеџа националне одбране СР Нигерије, које је упознао са спољном политиком и безбедносним изазовима са којима се наша земља суочава.

Дачић је у обраћању гостима из Нигерије рекао да у оквиру спољнополитичких приоритета Србије, односи са Африком заузимају изузетно важно место, као и да званични Београд Нигерију сматра једном од водећих земаља Африке, са којом има традиционално добре и пријатељске билатералне односе, без отворених питања.

Опширно говорећи о односима двеју држава, Дачић је истакао да Србија високо цени постављање Нигерије у погледу непризнавања „Косова“ и захвалио на тој подршци и овом приликом.

"Очекујемо да ће Нигерија наставити са подршком нашим ставовима о КиМ, посебно у погледу њихових настојања ка чланству у међународним организацијама, превасходно у Унеску", рекао је Дачић и додао да је Србија заинтересована за јачање економске сарадње, која је некада била на завидном нивоу.

Истакао је да је од суштинског интереса за напредак и просперитет Србије и региона Западног Балкана одржавање мира, стабилности и безбедности.

Навео је да је један од стратешких циљева Србије пуноправно чланство у ЕУ и у том смислу Србија подржава европске аспирације својих суседа и сматрамо да је европски процес најбољи пут да се превладају питања из прошлости и цео регион постане члан европске породице држава и народа.

"У војно-безбедносном смислу, Србија се определила за политику војне неутралности и нема аспирације да постане члан НАТО-а, нити било које друге војне организације у свету Сматрамо да постојећа сарадња кроз програм Партнерство за мир, у којем учествујемо од 2006. представља успешан модел односа са НАТО-ом, који је у складу са нашим интересима, као и заједничким интересима очувања регионалног мира и стабилности", рекао је Дачић.

Истовремено, истакао је, Србија поштује опредељење својих суседа у вези са њиховим чланством у НАТО-у у циљу промоције мира и стабилности у региону.

"Србија развија интензивну сарадњу и са другим важним партнерима у свету, пре свега са Руском Федерацијом и Кином, у многим областима, укључујући војну и безбедносну", рекао је Дачић и додао да је од непроцењивог значаја за нашу земљу њихова подршка у одбрани националних интереса Србије на КиМ.

"Односи Србије са НАТО-ом посебно су оптерећени бомбардовањем из 1999. године, које је довело до бројних цивилних жртава и разарања на нашој територији. Са друге стране, Србија препознаје важности и улогу НАТО-а у систему регионалне безбедности, а посебно у заштити српске заједнице на КиМ, чији је гарант безбедности управо НАТО", навео је даље Дачић.

КиМ главни безбедносни изазов 

Истакао је да је КиМ главни безбедносни изазов за Србију и да Србија сматра да се до трајног и одрживог решења једино може доћи политичким средствима, у складу са међународним правом.

Србија је, казао је, опредељена да се води статусно неутрални дијалог Београда и Приштине, да се у оквиру њега решавају питања од непосредног интереса за грађане у Покрајини.

Од посебног значаја за Србију је питање пораста радикализма и насилног екстремизма на КиМ, укључујући и учешће Албанаца са Космета на страним ратиштима као терористичких бораца.

"О размерама овог проблема сведочи чињеница да су косовски Албанци процентуално, у односу на број становника, најзаступљенији из региона у редовима Исламске државе", рекао је Дачић.

Посебну потенцијалну опасност за Србију представља повратак тзв. страних терористичких бораца који се сада налазе на ратиштима у Сирији и Ираку, истакао је Дачић и навео да су они додатно верски радикализовани и настављају да одржавају контакте са терористичким ћелијама, врше пропагандну делатност у циљу врбовања нових бораца и њиховог пребацивања на ратишта, а представљају и сталну опасност од директног извођења терористичких акција на територији Србије и региона Западног Балкана.

Због тога, указао је, Србија сматра да УН треба да буду главни међународни форум за разматрање и решавање феномена глобалног тероризма и у том смислу, подржала је све кључне резолуције и чиниће то и у будућности.

Такође, Србија подржава принципе Глобалне стратегије УН за борбу против тероризма, посебно сегмент који се односи на мере за јачање међународне сарадње, тј. "удруживање" националних, регионалних и међународних напора.

Дачић је изразио солидарност са пријатељским народом Нигерије, који је изложен нападима терористичке групе Боко харам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара