Михајловић: Златибор постаје природно добро, стајемо на пут прању новца

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је да ће ускоро бити донета уредба која ће прогласити Златибор природним добром како би се та планина сачувала од неконтролисане градње.

Министарка је рекла да се већ ради на изменана и допунама Закона о спречавању прања новца које ће посебну пажњу посветити сектору грађевине.

"Држава ће на два начина заштитити Златибор, зато што то није ни моја нити дедовина Милана Стаматовића (предедника општине Чајетина), већ планина коју треба да сачувамо за будућност", рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара у Обреновцу, где је обишла радове на изградњи Коридора 11.

Како каже, два су начина која ће се брзо применити.

"Један, уредба о Златибору као природном добру, као што имамо све уредбе, за Копаоник, Тару, Златар и друге планине. Министарство пољопрвиреде је ту уредбу завршило и ми очекујемо да ћемо следеће недеље разговрати о томе на седници Владе. На тај начин ће држава контролисано дозвољавати градњу на Златибору", навела је Михајловићева.

Говорећи о другом начину, министарка је навела да се већ ради на изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и да се посебан део односи на грађевинарство.

"Ми стојимо иза чињенице да се на Златибору, можда и на другим местима, али пре свега на Златибору, новац пере управо у сектору грађевинарства. Изменама и допунама посебно ћемо се позабавити делом грађевинарства, јер не желимо да долазимо у ситуације да новац без икаквог порекла, било да је од дроге, ратних злочина или ко зна од чега, убацује у сектор грађевинарства, да се зидају зграде и станови и када се продају добије се чист новац", истакла је министарка.

Михајловићева очекује да ће у наредних месец дана тај закон бити на седници Владе.

"Нема потебе да се било ко тога плаши. Свако ко се придружава закона неће имати никакав проблем. Трудићемо се да иза нас остану сачуване планине у Србији", додала је Михајловићева.

Министарка је истакла да је градња гондоле на Златибору важан инфраструктурни пројекат који је вредан 13 милона евра.

„Пројекат Сурчин - Обреновац је вредан 233 милона долара и за овај као и сваки други у Србији издају се грађевинске дозволе. Не бисмо отворили 1. марта радове да нису били испуњени сви услови, локацијски и други, сва документа, пројекти и да нисмо имали грађевинску дозволу", рекла је Михајловићева.

Као је нагласила, то важи за сва градилишта у Србији од Београда на води, путева и коридора у Србији, па мора да важи и за гондолу на Златибору.

Рекла је да гондола мора да има грађевинску дозволу и да то министарство већ две године покушава да објасни и сачува Златибор, јер, како је истакла, имамо неконтролисану градњу на једној од најлепших планина.

"Министарство је пре две године поднело кривичну пријаву за организовани криминал зато што се ту многе дозволе нису давале или су се неконтролисано давале", додала је Михајловићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи