Вучић: Име премијера 11, 12. или 13. јуна

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће се име новог премијера знати 11, 12. или 13. јуна, док ће инаугурација председника бити после 20. јуна, те да у оптицају за премијера нису само три имена, како се пише у медијима, већ више.

Додао је да ће дужност председника преузети 30. или 31. маја у складу са законом, када формално постаје председник.

На питање да ли је тачно да су главни кандидати за премијера Ивица Дачић, Душан Вујовић и Ана Брнабић, Вучић је рекао да има још неких.

"Нисте никога ставили из СНС-а, постоје три могућности, да то буде неко из СНС-а, затим да то буде Ивица Дачић као председник СПС-а или да то буде неко од нестраначких кандидата. То су три опције. Шта је најближе, видећете 11-12. јуна. Ја се, иначе, ту насмејем, јер кога год будем изговорио и ко год буде изабран, за део јавности биће најгори и најбруталније нападан", навео је Вучић.

Без директног одговора на питање ко су кандидати из редова СНС-а – да ли је међу њима и Никола Селаковић?

"Никола је вредан и способан човек као и Милош Вучевић и многи други", каже премијер.

"Инаугурација је свечаност да означимо нову политичку еру. То ће бити иза 20. јуна", истакао је Вучић.

"Име премијера ћемо знати 11, 12. или 13. јуна", рекао је Вучић и додао да би, када буде свечана инаугурација, волео да као председник дочека и нове министре.

Закључио је, међутим, да "кога год да изабере, тај ће бити у делу јавности брутално нападан".

Вучић је поновио да ће грађани Србије имати значајно већа примања, а биће повећан и минималац.

Приметио је да га због тога већ нападају, јер наводно је тиме против ММФ-а и других финансијских институција и стручњака.

"То ће бити урађено у складу са резервама и могућностима које имамо и то тако да ниједног тренутка не угрозимо фискалну стабилност", рекао је Вучић новинарима након предавања које је одржао на Факултету за безбедност.

"То радимо да би људи могли да живе лепше и боље", додао је премијер.

У сваком случају, како је рекао, још преостају разговори са послодавцима о тој теми.

"Ако су Срби у Хрватској задовољни, ја сам још задовољнији"

Не желећи да коментарише јучерашње локалне изборе у Хрватској, премијер Александар Вучић је рекао да је задовољан ако су Срби у Хрватској задовољни резултатом који су остварили.

"Не пада ми на памет да их коментаришем, задовољан сам што су Срби задовољни својим, нешто бољим. Ако су они задовољни, ја сам још задовољнији", рекао је Вучић.

Додао је да може да коментарише изборе у Србији, али да га за то више нико не пита, јер је постало уобичајено да СНС освоји највише гласова.

Вучић се уздржао, није хтео да коментарише што је, како су пренели медији, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић са двојицом министара на путу, у Француској, певала Томпсонове песме, рекавши само да са Хрватском жели нормалне и пристојне односе.

"Ако бих и када бих покушавао да стигнем да одговорим на све чудне ствари које долазе из Хрватске, од Степинца до Томпсона, плашим се да ништа не бих могао да урадим за земљу", рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, уздржава се од коментара, али је додао да жели да Србија има нормалне и пристојне односе са Хрватском.

Забринут за регионалну стабилност, објашњава и зашто је важно да Срби на Космету буду јединствени и да гласају за листу Српска.

"Зато што поједине светске силе и Албанци купују људе, да би могли да изгласају војску Косова", каже Вучић.

Реагује на изјаву америчког амбасадора Кајла Скота који је рекао да не разуме шта ће Србији руски мигови.

"Интересантно ми је да он тумачи шта је Србији потребно, верујем да наша амбасада у Вашингтону неће излазити са тим ставовима у америчку јавност, шта је потребно америчкој војсци", рекао је Вучић.

"Оставка кад дође време"

Вучић је изјавио да ће оставку на место председника СНС-а дати када то буде сматрао неопходним, уз поруку свима онима који имају проблем да некога другог доведу на власт да "тај филм" неће гледати још неко време.

На питање да ли ће, "по традицији", поднети оставку на место председника странке, подсетио је да је већ рекао да ће поднети оставку и на који начин уз подсећање да Борис Тадић, на пример, то није учинио, а да га то нико тада није ни питао.

Вучић је у том смислу поручио онима који би некога другога да доведу на власт, али имају проблем што њега народ бира, да "тај филм" још неко време неће моћи да гледају, али и да ће "сличне проблеме" имати и са будућим председником СНС-а као са њим.

Навео је да некадашњи омбудсман Саша Јанковић није хтео да поднесе оставку ни дан пред изборе, иако је СНС упозоравала да се три године бавио полтиком, што је, како је истакао, неспојиво са функцијом коју је обављао и притом је то супротно закону.

То им није сметало, додао је Вучић.

"Биће кажњени сви због којих касни КЦ 'Ниш'"

Премијер Александар Вучић каже да ће сви који су одговорни што касни завршетак радова и отварање нове зграде у КЦ "Ниш" бити кажњени.

"То је ствар коју не могу да толеришем. Свака седница Владе почиње и завршава се питањем о КЦ 'Ниш'", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Објаснио је како функционише механизам намештања тендера.

"Компанија се договори са људима из власти да дају најнижу цену на тендеру, а одмах иза тога се направи анекс о повећању цена за осам до десет милиона", објаснио је Вучић.

Додао је да је дошло до промене власти у Србији, да није дао да се прави анекс уговора, те да су "цедили подизвођаче који не могу да испоруче производ за тако мали новац".

"Зато радови касне. Биће кажњени сви који су учествовали у томе", рекао је премијер и подсетио да ускоро крећу тендери за реконструкцију КЦ Србије, КЦ Крагујевац, КЦ Војводина.

Коментаришући јутрошња дешавања испред КБЦ "Драгиша Мишовић", где су припадници покрета "7 захтева" узвикивали "Лопови, лопови" и "Здравство није СМС и СНС", он се запитао какве везе има Влада Србије и СНС са дешавањима у КБЦ "Драгиша Мишовић".

"Помогли смо многима којима нису помогли, они који су опљачкали њихов град и њихову фирму, а сада нама држе моралне придике", рекао је Вучић.

Упитао је шта је кривица Владе Србије, да ли то што извршитељи нису дошли да плене имовину болнице и што то нису дозволили и што су стали на страну запослених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи