Јоксимовић: Процес прикључења ЕУ власништво свих грађана

Министарка без порфеља у Влади Републике Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је процес прикључења Европској унији у власништву свих грађана Србије и оних који подржавају то прикључење, али и оних који се томе противе.

Гостујући у емисији "Инострано" Радио телевизије Војводине Јоксимовић је истакла да подршка грађана коју је Влада добила на изборима, са јасним опредељењем за евроинтеграције, даје јој за право да настави путем тих интеграција.

"Ова Влада није злоупотребила евроинтеграције ни у једном тренутку ни председник Александар Вучић, нити било ко од министара никада није рекао да се тешке економске реформе спроводе због уласка у ЕУ, већ се спроводе због нас самих", рекла је Јоксимовићева.

Она је истакла да не би волела да Србија у ЕУ уђе неспремна и да је од датума уласка у Европску унију много битније да Србија буде потпуно спремна за тај улазак, а како је напоменула, чином уласка у ЕУ рад на реформама друштва не престаје.

Према њеним речима, у прошлости је било доста лажних обећања у погледу термина уласка Србије у Европску унију која су, како је рекла, допринела развоју евроскептицизма код једног дела наших грађана.

"Ми смо еврореалисти и свесни смо и видимо да Брегзит и мигрантска криза нису једини проблеми проблеми са којима се Европска унија сусреће, да постоје и економски проблеми појединих чланица ЕУ, али исто тако видимо да је ЕУ и стандарди Европске уније оно чему треба да тежимо. Са свим државама чланицасма ЕУ имамо јако добру билатералну сарадњу и логично је да је и наш интерес да будемо део тих европских интеграција", истакла је Јоксимовићева.

Она је нагласила да је противник "пакет аранжмана" по коме би земље западног Балкана заједнички ушле у ЕУ, јер како је појаснила, то би значило да Србија која је учинила много на прихватању евро стандарда и критеријума мора да чека неке земље које још нису ни започеле процес преговора.

Говорећи о сарадњи са Европском унијом Јоксимовић је рекла да је у предходних 10 до 12 година Србија од ЕУ добила око три милијарде евра бесповратних средстава, а да је Немачка билатерално највећи донатор Србије јер је, како је казала, у полседњих 15 година Србији дала 1,6 милијарди евра бесповратне помоћи.

"Као земља кандидат годишње на располагању имамо 200 милиона евра на располагању из различитих фондова и то нису ни кредити ни позајмице, већ бесповратна средства, а уласком у ЕУ та средства се вишеструко увећавају", казала је Јоксимовићева додајући да верује да ће до краја године бити завршена акредитација за ИПАРД фонд за пољопривреднике који ће омогућити да се до краја 2020. године за потребе пољопривреде повиуче 175 милиона евра.

На крају Јоксимовићева је на питање да ли очекује да у новој Влади Републике Србије буде формирано и Министарство за евроинтеграције рекла да то није најбитније већ да је најважнија политичка воља и политичко трасирање Србије ка европским интеграцијама, уз одржавање добрих односа са свим другим државама, јер, како је нагласила, "то не искључује једно друго".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи