Јоксимовић: Важно задржати континуитет сусрета на највишем нивоу

Западни Балкан има европску перспективу и Европска унија је веома ангажована у региону. Тај став вероватно ће бити поновљен 24. маја на састанку високе представнице Федерике Могерини и лидера западнобалканске шесторке. Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику за РТС каже да је важно задржати континуитет сусрета на највишем нивоу.

Гостујући у Дневнику РТС-а Александра Јоксимовић је рекла да се разговорима на највишем нивоу са Бриселом шаљу поруке, а тиме како је истакла, Брисел жели да поручи да врата за земље Западног Балкана остају отворена.

"Федерика Могерини ће поред ових порука разговарати и о конкретним темама, где ће се причати о заједничким пројектима региона. Лидери ће се окупити око стола, симболично су позвани на вечеру, на опуштенији формат разговора и тад ће се размотрити тензије и питање да ли оне могу да се спусте", каже Јоксимовићева.

Истиче да регион константно пролази кроз предизборне циклусе и да се у недостатку других успешних пројеката, велики број земаља окреће националистичкој реторици – популистичкој реторици.

"Треба подвући и чињеницу да одсуством јасне стратегије европских интеграција, имамо пад демократских и реформских капацитета. То је пример Македоније, у одсуству европске перспективе дошло је до озбиљне кризе", објаснила је Јоксимовићева.

Додаје да је када је Ђорђе Иванов дао мандат Зорану Заеву, криза у Македонији добила корак напред у правцу разрешења.

"Има још корака до пуног разрешења. Друштво у Македонији је изузетно подељено, очекују их локални избори који су у кашњењу, доста ће зависити и од даљих корака ВМРО-ДПМНЕ и колико ће Груевски прихватити Заева као легитимну владу", каже Јоксимовићева.

Каже да је Брисел заинтересован за Македонију и да је очување територијалног интегритета битно.

"Верујем да ће Брисел покушати Заева да доведе као госта из Македоније. Имајући у виду да је прузео мандарску функцију, он је човек са којим ће Брисел комуницирати. Важно је и да се лидери региона упознају са новим мандатаром и да се тензије које су постојале у региону спусте", каже Јоксимовићева.

Говорећи о односу Србије и Македоније, Јоксимовићева је рекла да нема отворених питања и да је чињеница да македонски однос према Косову прави одређену врсту тензија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи